header

Vloerverwarming en een afwerking met tegels

Vloerverwarming is populair. Logisch, want wie bewust voor vloerverwarming kiest, kiest niet alleen voor comfortabele warmte en zuinig energieverbruik, maar ook voor een verwarmingssysteem dat volledig onzichtbaar is. Omdat de temperatuur een graadje lager kan staan, bespaar je met vloerverwarming onder je tegels op je energierekening. Ook is een vloerverwarming of vloerkoeling goed te combineren met duurzame energiesystemen zoals HR-ketels, warmtepompen of zonneboilers omdat er met lage wateraanvoertemperaturen kan worden gewerkt.

Een tegel is de beste keuze als afwerking voor uw vloerverwarming. Dit vanwege meer dan een reden. De belangrijkste is dat de tegelvloer het best in staat is om de warmte vanuit het verwarmingssysteem te geleiden en door te geven. De overige voordelen van een tegelvloer zullen we hier niet behandelen, wel willen we wat dieper ingaan op de aandachtspunten voor het plaatsen van de tegels.

De meest gebruikte toepassing is een warmwaterbuizensysteem dat in de dekvloer wordt geplaatst. Ook zie je wel elektrische vloerverwarming, al kom je die eerder tegen bij renovaties en daar waar men door beperkte vloerdikte gedwongen is een dunner vloerpakket te gebruiken.

Droge- en natte systemen
Bij een ‘droog systeem‘ worden de buizen in een voorgevormde constructie van vormplaten geleverd, waarin de verwarmingsbuizen komen te liggen met daarop een geleider (bv. aluminium platen).
Bij een ‘nat systeem’ wordt er na de uitvullaag een isolatielaag aangebracht. Daarna wordt er een dekvloer geplaatst met daarin de verwarmingsbuizen.
Een alternatief voor de traditionele cementdekvloer is een vloeichape (NL: gietdekvloermortel), op basis van anhydriet of cement. Globaal zal de opbouwhoogte voor een vloerverwarmingssysteem minimaal 15 tot 20 cm dik zijn.
Het is aan te bevelen om de vloerverwarming op te starten en af te koelen voordat er met het leggen van tegels wordt begonnen. Elke vloerverwarming fabrikant heeft hiervoor een opstart –en afkoelprotocol dat stipt dient te worden opgevolgd. De dekvloer krijgt zo de gelegenheid om de thermische spanningen op te vangen én de buizen kunnen gecontroleerd worden op lekkage. De wisselende temperaturen doen de leidingen van het vloerverwarmingssysteem en de ondervloer regelmatig uitzetten en krimpen.

Vloer koeling kom je tegenwoordig ook weleens tegen. In basis is dit systeem gelijk aan verwarming en treden hierbij dezelfde fenomenen als verandering van temperatuur op. We gaan hier verder niet in detail op in, maar de geschetste aandachtspunten voor -verwarming- mag je zo overnemen bij -koeling-.

Ontkoppelen of niet?
Dit is een keuze die ofwel om esthetische reden ofwel omwille van tijd kan worden genomen. Nodig is het zeker niet in alle gevallen, zeker niet bij het gebruik van de juiste lijm!
Om het dilatatiepatroon in de dekvloer gunstig te beïnvloeden kan een ontkoppelingsmembraan geplaatst worden op de dekvloer. Hiermee kunnen tegels dan eventueel ook in andere verbanden worden gelegd, wat esthetisch handig is bij bijvoorbeeld een keramische parketimitatie. Afhankelijk van de ontkoppelingsmat kunnen zelfs dilatatievelden vergroot/vermeden worden. Doe dit altijd in overleg met de fabrikant van de tegels en de lijm. Wanneer u ontkoppelt kan u ook onmiddellijk aanvangen met het betegelen. Respecteer na het plaatsen van de tegels wel altijd het opstartprotocol.

Keuze tegellijm
De minimum eis voor het plaatsen van tegels op vloerverwarming is een C2-lijm. S1 of S2 lijmen zijn het meest flexibel en dus meer aangewezen bij grotere tegelformaten, en bij grotere temperatuurschommelingen.
Niet alleen de vloerverwarming maar ook andere invloeden van buitenaf, veroorzaken grotere mechanische belastingen op het tegeloppervlak. Denk hierbij aan de kleur van de tegel (donkere tegels) in combinatie met de nabijheid van grote glasoppervlakken / raampartijen (bijvoorbeeld in showrooms) waardoor zonlicht ongehinderd de vloer flink kan opwarmen.

Van groot belang is dat er moet gestreefd worden naar 100% lijmoverdracht. De tegellijm fungeert namelijk ook als warmtegeleiding en op die manier wordt het vloerverwarmingssysteem ten volle benut. Holle (lucht)ruimtes zijn dan een nadelige isolatie en beïnvloeden de warmtegeleiding negatief. Daarnaast krijg je dan ook een hol klinkende vloer wat als zeer storend wordt ervaren. Om voldoende contactoppervlak te verkrijgen is de geijkte methode gekend: dubbelzijdige verlijming. Houd natuurlijk de tegels vrij van kolommen, kozijnen en andere verticale bouwdelen.

Tegenwoordig worden flex-lijmen ingedeeld in S1 en S2. Wat is dit nu precies, hoe werkt het en wanneer moet ik die inzetten? Flex staat natuurlijk voor flexibel maar dat begrip is vrij algemeen. Een cementgebonden product dat flexibel is, kan dat wel? Ja dus. Flexlijmen zijn polymeer-gemodificeerde samenstellingen waarin de gemengde toegevoegde harsen reageren met de cement om zo de fysische en mechanische eigenschappen te verbeteren, zoals verhoogde hechting, verminderde krimp en lagere waterabsorptie. Belangrijkste eigenschap van de toegevoegde harsen bij S1 en S2 lijmen is de toegenomen sterkte en flexibiliteit van de lijmmortel.

Technisch…
Een verbeterde lijm met hoge hechtsterkte is geschikt voor minder absorberende natuurstenen en vol-keramische tegels voor zowel interne als externe toepassingen. Het bijzondere aan een flexlijm is dat deze uithardt zonder merkbare krimp te ondergaan. Daardoor is dit het aangewezen product voor vervormbare ondergronden die onderhevig kunnen zijn aan beweging zoals de uitzetting of krimp bij het toegelichte gebruik van vloerverwarming. Lijmen zoals de PL200 omnicem met een S2 classificatie zijn de meest ‘flexibele’ lijmen en dat is daarmee een alleskunner.
De flex van een lijm werkt tweeledig. Het heeft een gunstig effect op de sterkte/hechting en de vervorming die het kan opnemen maakt dat het toegepast kan worden op niet altijd even stabiele ondergronden. Het vormt dan een vervormbare laag tussen de starre tegel enerzijds en de bewegingen (krimp/uitzetting/schokken) die in de ondergrond plaats vinden.

 

Wil je ook andere voordelen van tegels weten?
En weet je waar je op moet letten als je voor tegels kiest?
Kijk dan op www.meerwaardevantegels.nl

 

 

© OMNICOL – april 2021

april 19th, 2021 door