Categorieën
Recente reacties
- Omnicol op Gebruik de juiste lijmkam
- Jeroen Schiettekat op Gebruik de juiste lijmkam
- Omnicol op Gebruik de juiste lijmkam
- Jeroen Schiettekat op Gebruik de juiste lijmkam
- Omnicol op De zin en onzin van voorstrijken
Bij zowel het lijmen van tegels als bij het stucen van wanden of plafonds is het vaak aan te raden om de ondergrond eerst van een goede voorbehandeling te voorzien. U kunt zich inbeelden dat de lijm of stucmortel moet hechten aan de ondergrond. Om er zeker van te zijn dat deze hechting optimaal kan zijn wordt er aangeraden om eerst een voorstrijkmiddel of primer aan te brengen. En de toegekende meerwaarde van het voorbehandelen met deze producten is geen loze belofte.
Leuk is het om te zien dan in de stucwereld het woord ‘primer’ is ingeburgerd en dat tegelzetters dan weer praten over ‘voorstrijken’. Bijkomend verschil dat wij vaak in de praktijk zien is dat het bij stucadoors een vanzelfsprekendheid is en dat de tegelzetter het niet standaard meeneemt in zijn werkwijze.
Wel of niet doen?
Zogenaamde ‘verse’ ondergronden lijken vaak prima de volgende bewerking te kunnen ondergaan zonder een voorstrijklaag. Voorstrijken lijkt een extra stap die meer tijd kost, maar levert zeker winst op bij het aanbrengen, afwerken en de levensduur van de eindafwerking. In nieuwbouw situaties wil er vaak bouwstof aanwezig zijn en in dat geval kan een primer weer een goede oplossing zijn. Schat de situatie dus vooraf goed in en doe eventueel een test op de te behandelen ondergrond.
De belangrijkste kenmerken van primers zijn:
Al deze eigenschappen zijn zelden in 1 product terug te vinden. Het is een breed spectrum van eigenschappen waarvoor er dus diverse soorten primers bestaan. Helaas kunnen we niet volstaan met een universeel product. Iedere bewerking heeft een eigen specifieke soort van voorstrijkmiddel nodig en dat maakt het kiezen van het juiste product er vaak niet makkelijker op.
Bouwstof
Een veel voorkomende situatie is de aanwezigheid van stof. Hoe goed je ook stofzuigt, je krijgt nooit alle stof weg. Hierdoor heb je een mindere hechting en loop je het risico van onthechting. Een goed voorstrijkmiddel zet het resterende stof ‘vast’. Natuurlijk dient het stof vooraf wel zoveel mogelijk weggenomen te worden. Op de vloer is dat makkelijk, maar bij wanden en plafonds is dat een ander verhaal. En als we iets willen vermijden is het wel (te) veel stof in de bouw. Juist dan is een primer een goede in te bouwen zekerheid!
Wacht niet te lang met de volgende bewerking nadat de voorstrijk is aangebracht! Aanwezig stof zal zich vastzetten op de geprimerde muren/vloeren waardoor de gewenste hechtingsverbetering wordt verminderd. Mocht de zuiging uit de ondergrond zeer sterk zijn dan kan het nodig zijn een tweede laag aan te brengen.
Zowel bij het verlijmen van tegels als bij stucwerk wordt door het gebruik van primers de hechting aanzienlijk beter, maar ook de droging is veel regelmatiger. Het aftekenen van voegen/naden/blokken door een stuclaag kan zo bijvoorbeeld voorkomen worden.
Als we moeten werken op een gladde betonnen ondergrond (of oud tegelwerk) dan kun je niet spreken van ‘zuigende’ ondergronden. Voor die situaties zijn er specifieke primers ontwikkeld die juist deze ondergronden “ruwer” maken, deze zorgt bovendien voor een oppervlaktevergroting, waardoor de aanhechting van stuclaag of lijmmortel sterk toeneemt.
Tip
Het afplakken of beschermen van niet te behandelen bouwdelen of omgeving is een must als je de primer aan gaat brengen met spuit-apparatuur. Voorstrijken hechten hardnekkig en zijn in uitgeharde toestand moeilijk te verwijderen. Maar ook bij het gebruik van een roller kunnen er spatten of druppels primer landen op plekken waar je dit niet wil hebben. Wees alert hierop!
Dus samenvattend; JA een primer of voorstrijk draagt meer dan eens bij aan de eindkwaliteit van je werk. En ondanks dat het -eronder- zit is het uiteindelijk toch zichtbaar in het betere resultaat dat wordt bereikt. Vooraf even testen of het nodig is, en dan gewoon de tijd inbouwen om deze handeling uit te voeren. Vooraf getackeld is achteraf uitgespaard. U als verwerker slaapt gerust en uw klant / opdrachtgever is verzekerd van een stukje vakwerk!
© OMNICOL