header

De zin en onzin van voorstrijken

Zoals de schoenenwinkel graag schoenpoets verkoopt bij een paar nieuwe schoenen, worden bij tegellijmen vaak voorstrijkmiddelen mee verkocht. De toegekende meerwaarde van het voorstrijken is geen loze belofte. Het is daarbij wel van belang dat je weet wat je doet om uiteindelijk het beste resultaat te bereiken

voorstrijk

Kan ik uit voorzorg een voorstrijk gebruiken?
Nee, de ondergrond moet een voorstrijk echt nodig hebben. Uit voorzorg een voorstrijk toepassen kan zelfs leiden tot problemen. De zogenaamde ‘verse’ ondergronden kunnen vaak prima de volgende bewerking ondergaan zonder een voorstrijklaag.
Daarnaast is voorstrijken een extra stap in het proces: iets dat ook tijd kost. Tijd om aan te brengen, maar ook de nodige tijd om te drogen. Laat dit echter geen reden zijn om het niet te doen in gevallen waar het wel nodig is!

Je kunt testen of je voorstrijk moet gebruiken door bijvoorbeeld water op de ondergrond te druppelen. Verdwijnt het water snel dan is er sprake van een zuiging en is het verstandig een voorstrijk te gebruiken voor u de lijm of egalisatielaag aanbrengt. Door de voorstrijklaag zal de lijm of egalisatie uiteindelijk beter hechten.

De belangrijkste kenmerken van voorstrijken kunnen zijn:
• Verlagen van de absorptie van de ondergrond.
• Vastzetten van losse delen.
• Verbeterde aanhechting van de volgende bewerkingslaag.
• Gelijkmatige droging en doorharding van de volgende bewerkingslaag.
• Voorkomen van vochtdoorslag: vormen van een barrière / membraan.
• Betere vloei van de egalisatielaag.

Waarom zeggen we ‘kunnen zijn’?
Omdat al deze eigenschappen zelden in één product verenigd zullen zijn. Bovenstaande opsomming is een verzameling van eigenschappen van de diverse soorten voorstrijk die er bestaan. Er bestaat dus, helaas, geen universeel voorstrijkproduct. Iedere bewerking heeft vaak een eigen specifieke soort voorstrijkmiddel nodig en dat maakt het kiezen van het juiste product er vaak niet makkelijker op.

Enkele praktijkvoorbeelden
Als je gaat egaliseren zonder vooraf te primeren, vloeit je egaline minder goed. Dit komt omdat het vocht uit de egaline in de ondergrond trekt. Je egalisatie slaat dan neer. Een egaal aangebrachte voorstrijk vereffent de spanning en bevordert dus de vloei en het zelfnivelerende karakter van de egaline.

Een tweede, vaak voorkomende valkuil is stof. Hoe goed je ook stofzuigt, je krijgt nooit alle stof weg. Hierdoor heb je een mindere hechting en loop je het risico van onthechting. Een goed voorstrijkmiddel zet het resterende stof ‘vast’. Natuurlijk dient het stof vooraf wel zoveel mogelijk weg genomen te worden!

De verwerking
Wacht nadat de voorstrijk is aangebracht niet te lang met de volgende bewerking! Wederom kan stof (uit de omgeving) zich vastzetten op de geprimerde muren/vloeren waardoor het effect sterk wordt verminderd.
Mocht de zuiging uit de ondergrond zeer sterk zijn dan kan het nodig zijn een tweede laag aan te brengen. Doe dit meteen (zogenoemd nat-in-nat), maar overdrijf niet door een veel te dikke laag aan te brengen. En let goed op het afplakken van de niet te behandelen bouwdelen of omgeving. De meeste voorstrijken hechten hardnekkig (ook daar waar niet wenselijk) en zijn in uitgeharde toestand moeilijk weer te verwijderen.

Aanbrengen kan met een veelvoud aan materialen. Vaak worden grote oppervlakten met een roller gedaan of zelfs met spuitapparatuur.

Is voorstrijken dan een vak apart?
Nee, wij denken van niet. Gebruik het nuchtere verstand en weet waar je mee bezig bent. Bij twijfel over jouw specifieke situatie of moeilijkheden om tot de juiste keuze te komen vraag je het onze experts. Die staan altijd klaar met raad en daad.

© Omnicol

december 13th, 2016 door