header

Tegels “made in China”

Producten “made in China” zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. En zo worden ook tegels op grote schaal geïmporteerd uit China.

Chinese keramiek is wereldwijd één van de belangrijkste vormen van Chinese kunst en laat sinds de pre-dynastieke tijden een continue ontwikkeling zien. Het eerste aardewerk werd al gemaakt tijdens het Paleolithicum. Inmiddels variëren Chinese keramische producten van bouwmaterialen, zoals bakstenen, dakpannen en tegels, tot met de hand vervaardigd aardewerk en porselein in alle mogelijke varianten. Het verfijnde Chinese porselein werd gemaakt voor het keizerlijk hof en voor de export. Porselein is zo vereenzelvigd met China dat het in het dagelijks Engels gebruik nog steeds “China” genoemd wordt.

De meeste Chinese keramiek van latere datum, zelfs dat van de beste kwaliteit, werd gemaakt op industriële schaal. Als gevolg daarvan zijn slechts enkele namen van individuele pottenbakkers geregistreerd. In vroegere tijden waren veel van de belangrijkste werkplaatsen en ovens eigendom van, of gereserveerd voor de keizer en grote hoeveelheden keramiek werden geëxporteerd als diplomatieke geschenken of als voorwerp van de ruil-handel.

Heden ten dage staat “made in China” niet altijd synoniem voor kwaliteit, maar primeert vaak de aantrekkelijke prijs. Hoewel sommige tegels eenzelfde uiterlijk kunnen hebben, delen ze eigenlijk heel andere kwaliteitskenmerken. Italiaanse stijlen worden vaak gekopieerd door fabrieken, maar het ontbreekt aan vergelijkbare productieapparatuur waardoor er verschillen ontstaan die niet met het blote oog waarneembaar zijn. Net als in de mode zetten Europese designers vaak de trend in stijlbepaling en is China heel goed in het nabootsen ervan.

Veel voorkomende zaken die afwijken van de Europese norm zijn de hardheid/duurzaamheid, vlakheid en maatvastheid. In veel gevallen zullen Chinese tegels prima voldoen en is er een mooi financieel voordeel mee te behalen. Echter: in het geval van intensief belaste ruimtes waar hogere eisen aan de keramische bekleding worden gesteld, zouden wij toch even goed nadenken. Ondanks het feit dat de meer exotische tegels de laatste jaren een kwaliteitssprong hebben gemaakt, geldt vaak nog de aloude spreuk: “alle waar naar zijn geld”.

Om te voorkomen dat Europa wordt overspoeld met goedkope tegels hanteert het een hogere heffing op de invoerrechten. Zo beschermt de Europese keramische industrie zich tegen zogenaamde dumppraktijken door de Chinese exporteurs/fabrikanten.

Natuursteen uit China is een heel ander verhaal. Natuursteen draagt de kenmerken van de vindplaats in zich. Carrara marmer bijvoorbeeld komt ook echt uit Carrara in Italië, een plek die wordt gekenmerkt door een mooie witheid en gelijkmatige adering in de marmers. En zo zijn er ook bepaalde soorten natuursteen die alleen in China gevonden worden. Deze natuursteen heeft dan specifieke eigenschappen die horen bij de Chinese oorsprong. De veelgebruikte ‘blauwe hardsteen’ lijkt uiterlijk qua kleur en structuur veel op ‘het origineel’ uit Henegouwen, maar is natuurlijk nèt even anders. De verschillen in prijs liggen dan vooral in de beschikbare hoeveelheid en goedkopere arbeid om de natuursteen te winnen en vermaken tot tegels. Het kwaliteitsverschil zit hem dan ook vast in die laatste handeling: het maken van tegels.

Ons advies bij aanschaf van tegels:
Kijk goed naar het uiteindelijke gebruik van de ruimte en laat dit zwaar wegen bij het maken van je keuze. Laat je niet verblinden door het mooie uiterlijk, maar let ook op de kwaliteit. Smalle voegen zijn trending, maar dat gaat alleen met tegels die gerectificeerd zijn en waarvan de maatvoering perfect klopt. Tegels aanschaffen doe je niet iedere dag dus weeg alle voors en tegens goed af en laat je niet verleiden door een prijs die eigenlijk niet kan.

Succes!

© OMNICOL

 

januari 24th, 2017 door