header

Carnaval


In Nederland, voornamelijk onder de rivieren, weten ze er wel raad mee: carnaval. Kostuums, praalwagens, muziek, het mag allemaal niet ontbreken. Maar ook andere landen in Europa, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika kennen feestelijke carnavalstradities.

Betekenis van Carnaval
Carnaval is oorspronkelijk een katholiek feest. Het wordt gevierd op de drie dagen voor Aswoensdag. Traditioneel gezien duurt het feest drie dagen, van zondag tot en met dinsdag, maar in praktijk zie je dat de feesten meestal al op vrijdag beginnen. De naam Carnaval komt waarschijnlijk uit het Latijn. Carne vale betekent namelijk zoiets als afscheid van het vlees.

De betekenis en vormgeving van carnavalstradities verschilt van plek tot plek, maar een aantal basiselementen is overal aanwezig: verkleden, een optocht en feestvieren. Zo zijn kleurrijke kostuums en maskers kenmerkend voor Venetië, weinig verhullende bikinibroekjes voor Rio de Janeiro en woeste wildemankostuums voor New Orleans. En dan de boerenkiel bij ons.

Oorsprong
Oorspronkelijk was Carnaval een eetfestijn. Op dinsdag, de dag voor
het vasten, werd al het vet wat er nog in huis lag opgemaakt. De Romeinen vierden een soortgelijk feest, het feest van de Saturnaliën genoemd. Ook hier stond eten en drinken centraal. Dit feest werd gevierd op de zonnewende van 21 december van ieder jaar.

Carnaval in Nederland
Nederland kent twee soorten Carnaval, namelijk het Rijnlands Carnaval en het Bourgondisch Carnaval. Het Rijnlands Carnaval wordt vooral gevierd in Limburg en in het oosten van Noord-Brabant. Deze manier van Carnaval vieren heeft zich in Duitsland ontwikkeld. Maar het Rijnlands Carnaval wordt duidelijk anders gevierd in Nederland dan in Duitsland.

In Nederland staat het Rijnlands Carnaval vooral bekend om de vele Carnavalsverenigingen. Deze verenigingen hebben een lange traditie en hebben vaak een eigen Prins en Raad van elf. Ze hebben hun eigen praalwagen voor de optocht en organiseren ook hun eigen feesten. Het Rijnlands carnaval kenmerkt zich door zijn kleuren: rood, geel en groen. Het kostuum is erg belangrijk en daar besteedt men dan ook veel geld en tijd aan. Tevens ligt de nadruk op schmink. Voordat Carnaval begint, worden er veel verschillende Carnaval-bals georganiseerd: feesten voordat het écht Carnaval is.

Het Bourgondisch Carnaval wordt vooral gevierd in Noord-Brabant, maar ook in Gelderland en Zeeuws-Vlaanderen. Bourgondisch Carnaval had de insteek van een eetfestijn waarbij men verkleed ging en elkaar belachelijk maakte. Doordat er lange tijd een grote armoede heerste in Brabant, zijn de kostuums bij het Bourgondisch Carnaval nogal eenvoudig. Wat erg kenmerkend is aan het Bourgondisch Carnaval is dat de plaatsnamen tijdens de Carnaval worden veranderd. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Oeteldonk voor Den Bosch en Kielegat voor Breda.

Er zijn veel overeenkomsten tussen het Rijnlands Carnaval en het Bourgondisch Carnaval. Zo viert men beiden de elfde van de elfde op 11 November. Ook is er bij beide soorten Carnaval een sleuteloverdracht. Daarnaast kennen ze ook beiden carnavalsoptochten, een prins en gevolg, betogen in dialect en verschillende dweilorkesten.

Wanneer is het Carnaval 2017? – start op 24 februari
De datum van Carnaval hangt samen met de datum van Pasen. De vastentijd begint namelijk 40 dagen voor de eerste Paasdag, waarbij de zondagen niet meetellen. Carnaval begint dus zeven weken voor de eerste Paasdag. Carnaval kan op zijn vroegst beginnen op 1 februari en op zijn laatst op 9 maart. Officieel is Carnaval dus maar drie dagen, maar het Carnavalsseizoen begint in de praktijk al op 11 November en wordt meestal opgerekt van vrijdag tot en met dinsdag.

Leuk, nu weet je wat meer over Carnaval en de oorsprong. Maar wat is de relatie tot Omnicol en de bouwsector? In basis zal vooral in het zuiden van het land de bouwactiviteit op een lager pitje draaien in week 9. Veel mensen vieren Carnaval en nemen hiervoor vrije dagen op. Even ontspannen om vervolgens er weer vol tegenaan te gaan. Wij draaien gewoon door en ook tijdens die dagen wordt er gewoon uitgeleverd.

Alle carnavalsvierders wensen wij heel veel plezier!

© OMNICOL februari 2017

 

februari 7th, 2017 door