header

Een tegelvloer die doorloopt naar je terras


Buitentegelwerk
Een tegelvloer die doorloopt naar je terras. Eén en dezelfde tegel voor binnen én buiten. Ongelooflijk mooi! Met een beetje aandacht voor de details is dit heel goed mogelijk en zijn prachtige vloeren en terrassen te maken. Maar vermijd de fouten die heel wat andere (ver)bouwers maken. In onderstaande tekst gaan we uit van een hechtende opbouw en bespreken niet de opties van tegeldragers en andere alternatieven.

Binnen is niet buiten
Een terrastegel krijgt heel wat te verduren. Straks de volle zon, nu wat regen, en afgelopen periode een vrieskou. Natuursteentegels zijn over het algemeen dikker en kunnen daardoor iets meer verdragen maar blijven een ‘natuurlijk’ materiaal met dito eigenschappen. Dus er zomaar vanuit gaan dat een gekozen tegel voor binnen ook buiten gebruikt kan worden, is vaak (en helaas) niet waar. Het is ook heel belangrijk dat je buitentegels vorstbestendig zijn, zeker gezien ons klimaat. Een aantal keramische tegels zijn zowel in binnen- als buitenkwaliteit te verkrijgen waarbij het verschil tussen beide meestal de dikte betreft.

Slipgevaar!
Een goed terras is een veilig terras. Kies voor een ruwere tegel of eentje met een ruwere afwerking. Vermijd gladde oppervlaktes! Bij tegels wordt de ruwheid aangeduid met de R-waarde. Hoe hoger die R, hoe beter de grip. R10 is goed, R11 beter. Deze stroefheid is buiten eerder nodig dan binnen. Let er bij het invoegen dan weer wel op dat deze ruwere tegeloppervlaktes wat moeilijker te reinigen zijn.

Aandacht voor de ondergrond
De ideale ondergrond is er één die water doorlaat. Waarom? Omdat het vocht anders onder de  tegels blijft zitten. En water dat bevriest zet uit, dus is er kans dat de voegen of zelfs de gehele tegel gaan barsten. Er spelen meerdere zaken, maar de belangrijkste is de mogelijkheid voor de ondergrond om vocht af te kunnen voeren. Hetzij door opname/drainage, hetzij door een goede afvoer. Volledig waterdicht tegelwerk is quasi niet realiseerbaar in ons klimaat zonder het nemen van extreme en dure oplossingen. Ga er dus altijd vanuit dat er vocht aanwezig zal zijn. Als we de nodige maatregels nemen om dit goed af te voeren, kan er weinig tot niks gebeuren. Daarom worden vaak splitmortels aangeraden als ondergrond met daaronder een goede drainagemat. En natuurlijk het geheel op afschot leggen.

Welke lijm en voeg gebruiken we dan?
De betere ‘flex’ tegellijmen bevatten harsen die zorgen dat de lijmlaag bepaalde spanningen (uitzetting en krimp) kan opvangen. Daarom zijn juist deze aan te bevelen voor buitengebruik. Maar de lijm alleen kan de klus niet klaren en het is daarom van belang in systemen te denken waar meerdere producten op elkaar zijn afgestemd. Dat begint bij de ondergrond. Er wordt dan gekeken naar de gehele opbouw van de vloer. Ja, dit kost meer tijd (en geld) maar geeft wel een optimaal resultaat voor langdurig probleemloos gebruik van de tegelvloer.
Tevens zijn er diverse voegmortels speciaal afgestemd op buitengebruik. En ook hiervoor geldt weer dat door krimp en uitzetting van de gehele vloer of alleen de tegel er altijd scheurtjes kunnen komen in het voegwerk. Je mag er dus nooit op vertrouwen dat alleen de voeg de verantwoordelijkheid draagt van ‘waterdichting’. Mede daarom is de drainage van het buitentegelwerk zo belangrijk. Als eerste doen we er alles aan door met de gebruikte producten het indringen van vocht te vermijden tot een minimum. Maar als het dan tóch er doorheen gaat, dan moet het wel goed zijn weg kunnen vinden.

Afsluitend
Er zijn prachtige resultaten te behalen. Maar zoals met meerdere zaken: bezint eer ge begint. Maak weloverwogen (materiaal)keuzes en denk in een groter geheel. Mocht het te ingewikkeld worden en kom je er niet uit? Roep dan de hulp in van één van onze mensen. Daar zijn we voor en we staan je graag met raad en daad bij.

Tot slot nog een tip voor de tegelzetter: als dezelfde tegels of tegels in hetzelfde formaat worden gebruikt, zorg er dan voor dat het voegpatroon ook netjes van binnen naar buiten doorloopt. Dit geeft visueel het mooiste resultaat.
Succes!

© OMNICOL

 

februari 21st, 2017 door