Categorieën
Recente reacties
- Omnicol op Gebruik de juiste lijmkam
- Jeroen Schiettekat op Gebruik de juiste lijmkam
- Omnicol op Gebruik de juiste lijmkam
- Jeroen Schiettekat op Gebruik de juiste lijmkam
- Omnicol op De zin en onzin van voorstrijken
HET IS WARM ZOMERWEER!
Warm weer is erg aangenaam, maar hoge temperaturen kunnen van invloed zijn tijdens het uithardingsproces van de materialen. Hieronder vindt u onze verwerkingstips op een rijtje tijdens zomerse temperaturen.
• Respecteer bij aanmaak de juiste waterverhouding en de mengtijden. Zorg ervoor dat eerst het water in de kuip zit en voeg vervolgens het poeder eraan toe. Meng alles met een mixer tot een homogene, klontvrije massa. De verkregen pasta minstens 3 minuten laten staan en nogmaals doorroeren voor verwerking.
• Gebruik steeds een hechtingsbevorderende en zuigkrachtverlagende impregnering. Na aanmaken van de lijm, kleine werkbare delen van de ondergrond inlijmen en voorzien van een kamvertanding. Let op dat ingelijmde delen niet te lang open staan waardoor een eerste vlies op de lijmlaag kan ontstaan. Bij warm weer of intensieve ventilatie kan de open tijd korter zijn. Houdt hier per situatie rekening mee en pas daartoe het werk- dan wel lijmoppervlak aan. Vermijd bij álle producten tijdens de verwerking en afbinding vocht, tocht en directe blootstelling aan zonlicht.
• Houd bij snelverhardende producten rekening met de aan te maken hoeveelheid, dit kan minder zijn dan men gewend is.
• Bij het voegen van de tegels dienen er maatregelen getroffen te worden tijdens de verwerking én het drogingsproces. Bescherm het werk tegen direct zonlicht en maak de werkplek zo koel mogelijk.
• Let er bij gebruik van egaliseermortels ook op dat de ondergrondtemperatuur en de zuiging van de ondergrond sterk van invloed kunnen zijn op het drogingsproces. Wij adviseren de ondergrond 1 uur van tevoren voor te behandelen met een voor de ondergrond geschikt voorstrijkmiddel.
• Bij het machinaal verlijmen van bakstenen kan het nodig zijn, na een lange pauze en bij warm weer, alvorens opnieuw te beginnen, de lijm die zich in de slang bevindt weg te pompen. Ook is het aan te raden tijdens de pauze de spuitkop in een emmer water te steken om aandrogen te voorkomen. NOOIT rondpompen, zodat reeds verpompte lijm terug in het reservoir komt!
• Eventueel uitpuilende lijm aan voorzijde: teken dat u te veel lijmmortel hebt opgebracht. Deze laten aandrogen gedurende minimaal 15 minuten en daarna met een voegspijker verwijderen.
Bij warm weer en regen dient het verse lijmwerk afdoende te worden beschermd.
• Boven de 35° C dient er goed naar de omstandigheden gekeken te worden en adviseren wij de werkzaamheden uit te stellen.
Voor meer details raadpleeg onze documentatie, of scan de QR-code op de verpakking. Bij twijfel kunt u altijd natuurlijk een beroep doen op onze adviseurs!
© OMNICOL