header

De badkamer en waterdichtheid

Van der Valk RidderkerkDe renovatie van badkamers heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Een nieuwe, frisse look, moderne tegels in speciale formaten en daarnaast is vaak ook het sanitair aan vervanging toe. Wat hierbij van belang is, onttrekt zich echter aan het zicht: de waterdichtheid van de totale opbouw. Alleen een goed uitgevoerde klus garandeert een optimale levensduur van de ruimte. Een lekkende afvoer of lekkend tegelwerk kan immers kostbare gevolgen hebben.

 

badkamer 3Een goed voorbeeld is de populaire inloopdouche. Eén van de uitdagingen die we daar tegenkomen, bevindt zich waar de tegel vloer strak doorloopt en met de afvoer is geïntgreerd. Een solide afdichting van inloopdouches is een punt waar niet altijd genoeg aandacht aan wordt geschonken. Dat is jammer, want dichtheid – en daarmee de bescherming van een woning tegen het doordringen van vocht – heeft de hoogste prioriteit bij zo’n inloopdouche. Het zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn! De badkamer dient volgens het Bouwbesluit waterdicht te worden opgeleverd. Om nog maar te zwijgen van de rampzalige gevolgen van lekkage.

Om een woning te beschermen tegen vocht is een duurzame, blijvende afdichting noodzakelijk. De tegels, tegelvoegen, kitnaad en bij aansluiting van het tegelwerk met de goot of het afvoerputje een 2K afdichting, zouden moeten instaan voor de waterwering. Dat zijn ze ook wel degelijk, maar er zijn ook andere elementen die invloed hebben op de uiteindelijke waterdichting. Dan bieden deze drie materialen geen afdoende oplossing. Het is zeer goed mogelijk dat het douchewater op termijn onder de tegels en zelfs in de dekvloer belandt. De kitnaad kan (en zal) verouderen, maar kan ook de maximale uitzetting bereiken. Tegelvoegen kunnen haarscheurtjes gaan vertonen. Daarnaast heeft de gehele constructie (volledige opbouw, inclusief ondergrond en afvoeren) zijn eigen werking, waarmee de kans op lekkage altijd aanwezig is. Het is daarom wenselijk op de ondergrond een voldoende flexibele, waterdichte en waterkerende laag aan te brengen. Dit wordt ook wel ‘volvlakse afdichting’ genoemd. Er zijn verschillende systemen beschikbaar. De vochtgevoeligheid en de opbouw van de ondergrond spelen een rol bij de uiteindelijke keuze. Dit kan een vloeibaar product zijn met een hoge flexibiliteit, ofwel vervormingsmogelijkheid. Alternatief kunnen speciaal hiervoor ontwikkelde ontkoppelingsmatten worden aangebracht. En niet te vergeten de hulpstukken voor hoeken, vloer-wand aansluitingen en leidingdoorvoeren. Beide oplossingen hebben een minimale dikte en zijn specifiek voor waterkering onder tegelwerk gemaakt. De tegellijm hecht hierop perfect, zodat de tegels probleemloos geplaatst kunnen worden. Het is een investering in tijd en geld, maar wel eentje die zich op termijn zal terugbetalen. Badkamers zijn tenslotte intensief vochtbelaste ruimtes en worden relatief vaak en kortstondig met water in verschillende temperaturen belast. Vochtdoorslag kan leiden tot een verzadigde afwerkvloer of wand, wat schimmels en ongewenste geurtjes tot gevolg kan hebben. Ander nadeel is dat het een langzaam proces is waarvan de gevolgen pas op termijn zichtbaar worden. En dan is het vaak al te laat.

Daarom is voorkomen beter dan genezen en raden wij altijd aan om deze additionele producten in te zetten. Het zal resulteren in een tevreden klant die van een gegarandeerd dichte badkamer kan blijven genieten!

© OMNICOL

 

maart 2nd, 2016 door