header

Cementhoudende voegmortels

Tegenwoordig bieden de vele aangeboden soorten natuursteen uitgebreide mogelijkheden om prachtig tegelwerk te realiseren. Voegen vormen een esthetische afwerking van zo’n betegeld oppervlak. Vanwege de betere fysische eigenschappen zijn voegmortels op cementbasis met harsveredeling ontwikkeld. Deze mortels zorgen voor een betere hechting aan geglazuurde of volkeramische tegelranden, hebben betere chemicaliënbestendigheid, een grotere flexibiliteit, een betere schok- c.q. impactweerstand en geen verbranding van de cementmineralen – óók bij zeer sterk zuigende ondergronden en tegelranden. Door hun lagere water-cementfactor ondergaan zij minder krimp, zijn waterwerend of zelfs volledig waterdicht (een goede bescherming tegen aantasting van de ondergrond). Deze eigenschappen bieden veel betere reinigingsmogelijkheden van de uitgeharde voeg, omdat het vuil nauwelijks in de voegspecie dringt. Daarnaast is de voeg minder uitbloeiingsgevoelig en een heeft een uitstekende vorstbestendigheid.

Bij het kiezen van kleurenvoegsels dient u rekening te houden met de juiste toepassing. Let op bij bijvoorbeeld tegels met poriën, zeer poreuze tegels en (vlekgevoelig) natuursteen. Breng, indien nodig, een beschermende behandeling op het oppervlakte aan ter voorkoming dat het gebruikte product in de oppervlakteporiën van de tegels komt. Alvorens men gaat voegen moet de tegellijm volledig uitgehard zijn. Op gesloten ondergronden kan deze wachttijd langer zijn. Een te vochtige ondergrond kan leiden tot kleurverschillen in de voeg. De aangemaakte voeg droogt veel lichter op dan in eerste instantie lijkt. Er kunnen kleine kleurverschillen ontstaan vanwege de natuurlijke, minerale grondstoffen. Dezelfde kleuren in een andere kwaliteit geven een iets afwijkende kleur en reflectie vanwege de verschillende korrelopbouw en additieven in het voegmateriaal.


Schoon gereedschap
                                                                                                               Gereedschap en aanmaakwater moeten schoon zijn (gebruik schoon leidingwater of, indien niet beschikbaar, flessenwater). Resten van eerder gemengd materiaal kunnen zich namelijk vermengen met het nieuwe mengsel. Pas op met voegborden en sponzen als deze met een andere kleur- of productsoort gebruikt zijn. Dit kan leiden tot technische en optische veranderingen en kleurafwijkingen.

Bij donkere voegkleuren is het gebruik van 2 sponsbakken aangewezen (een sponsbak voor vuilopname, en een sponsbak met steeds schoon leidingwater). Bij nawassen met een vochtige microvezeldoek blijft minder water (waterfilm) achter op de tegel en voeg. Kort daarna kan met een droge doek of celstofpapier de cementsluier worden verwijderd. Het is belangrijk dat de achtergebleven cementsluier na het invoegen verwijderd is.

Ververs het water regelmatig. Maak niet “schoon” met vuil water, maar met schoon water! Vuil water laat een lichtere kleur cementsluier achter op vooral donker gekleurde voegmortels.

Bovenstaande is een korte samenvatting voor een mooi resultaat. Heb jij nog tips?

© OMNICOL

september 26th, 2016 door