header

Trends in tegels

Omnicol-trend-in-tegelsTegels als vloerbedekking stijgen in populariteit: hun prijs-kwaliteitverhouding is concurrentieel en er zijn enorme uitgebreide mogelijkheden op gebied van kleur, vorm en afmeting. Daarnaast zijn ze zeer onderhoudsvriendelijk. De keramische tegel leeft als nooit tevoren.Welke evolutie heeft het materiaal meegemaakt?

Waar er vroeger een duidelijk verschil was tussen wandtegels en vloertegels zien we dit steeds meer vervagen. De vaak hardere vloertegels worden meer en meer ook tegen de wand geplaatst om een homogeen karakter te creëren.

Daarnaast zijn tegels kwalitatief met sprongen vooruit gegaan en qua materiaalsamenstelling dusdanig gewijzigd dat ook de plaatsingsmethodes hierop zijn afgestemd. Het in de specie leggen of zetten van tegels is grotendeels vervangen door de lijmtechniek. Daarbij wordt een dunne laag van hoogwaardig materiaal toegepast die zich beter hecht aan het hardere en minder poreuze keramische materiaal.

Welke trends zijn er in ‘tegelland‘ waarneembaar?

GROTER FORMAAT
Groot, groter, grootst. Was voorheen een tegel van 60×60 cm groot, vandaag de dag kunnen we tegels kiezen in formaten van 75×75 cm, 100×100 cm, 60×120 cm of zelfs keramische platen van 3 meter lengte! De troef van grote tegels is dat ze een kleine ruimte visueel groter laten lijken. Grotere tegels hebben vaak ook een hoger gewicht. Die twee aspecten vragen extra aandacht bij de plaatsing.

TEGEL – PATCHWORK
Kleinere tegels zijn niet volledig afgeschreven. Je kunt ze ook combineren met de grote tegels en zo originele en afwijkende vloeren samenstellen. De geijkte legverbanden zie je vervagen en creativiteit neemt de overhand.

Bijna alles kan als de goede harmonie maar wordt behouden. Het mixen van verschillende tegels is overgewaaid uit de modewereld. Men mixt stijlen, kleuren en designs. Let wel op dat de dikte van de tegels overeenkomen om de plaatsing niet al te moeilijk te maken en accepteer wat meer snijverlies, omdat niet alles exact zal uitkomen.

NIEUWE STRUCTUREN EN TEGELS VAN GLAS
Keramische tegels evolueren niet alleen in formaat, maar ook in uitstraling. Dankzij nieuwe productietechnieken is het perfect mogelijk keramische tegels te maken die niet van het ‘echte materiaal’ te onderscheiden zijn. Denk hierbij aan het uiterlijk van beton, metaal, parket en zelfs natuursteen. Door gebruik te maken van digitale printtechnieken hebben op 100 tegels er geen 2 dezelfde structuur meer.

Waren de glazen elementen eerder al populair voor scheidingswanden in badkamers, dan zijn er nu ook tegels in dunnere uitvoering gemaakt van glas. Ook deze vinden hun weg naar de badkamer en zetten hun opmars door naar de keuken. De tegels zijn afwijkend van keramiek en door het zeer gladde oppervlak ook eenvoudig te onderhouden. Het diepte-effect en de diversiteit in kleur maken dit tot een nieuw alternatief.

VLOERTEGELS UNIVERSEEL TOEGEPAST
Het gebruik van grootformaat vloertegels tegen de wand in toiletten of badkamers komt meer en meer voor. Zo trek je de look van de vloer door in de wand en creëer je eenheid. Wat ook al gedaan wordt is tegelwerk zelfs door laten lopen in plafonds.

Architecten spelen steeds meer met de mogelijkheden van keramiek en in basis is niets onmogelijk. Goed en tijdig overleg met de betrokken partijen maakt het mogelijke schitterende creaties te maken die lang meegaan en goed te onderhouden zijn.

© OMNICOL

juni 15th, 2015 door