header

Lichtgewicht krachtpatser

Je (her)kent ze vast wel, die witte blokken waarmee heel makkelijk en snel binnenwanden worden opgetrokken. En die gewoon met een aangepaste zaag op maat te maken zijn. Juist, dit lichtgewicht materiaal is bekend onder de naam ‘cellenbeton’. Vroeger heette het nog gasbeton, maar die naam kom je nauwelijks nog tegen.

Technisch: wat is het?
Het is een betonsoort die gekenmerkt wordt door zijn lage dichtheid en sterk isolerend vermogen. Door het toevoegen van een gasvormende toeslag ontstaat een poreus en isolerend materiaal. De gevormde luchtbellen staan niet met elkaar in verbinding. De overige materialen die nodig zijn om cellenbeton te maken zijn, net als in gewoon beton, cement, kalk, kwartszand en water. Door een chemische reactie van bijvoorbeeld het aluminium met het calciumhydroxide wordt waterstofgas gevormd dat in het verhardende materiaal gasbellen vormt. Het ultralichte waterstofgas ontsnapt naar de atmosfeer en de bellen worden met zwaardere lucht gevuld.

Nadat de massa uit de vorm is genomen, wordt ze in het gewenste producttype gesneden: blokken, lateien, gewapende platen. Vervolgens wordt het product bij een hoge temperatuur en onder stoomdruk in een autoclaaf versteend. Na deze behandeling krijgt het materiaal zijn definitieve eigenschappen.
De voornaamste voordelen van cellenbeton zijn, naast het lichte gewicht, de goede thermische en geluidsisolerende eigenschappen, de brandwerendheid, het warmte-accumulerende vermogen en de vorstbestendigheid.

De toepassing
Vanuit de tegelzetter gezien kom je het materiaal vaak tegen bij een bad-ombouw en bij douchewanden (ook wel schaamwandjes genoemd). Maar in blokvorm is het een ideaal bouwmateriaal voor niet-dragende binnenwanden. Er zijn ook dikkere elementen die wel als dragende wanden kunnen worden ingezet. Soms kom je ze tegen als er verhoogde eisen worden gesteld aan de brandwerendheid.
Als voordelen wordt genoemd: het is licht en handzaam, eenvoudig te bewerken, ongevoelig voor vocht en vorst, thermisch isolerend en sterk geluidsisolerend.
Oké, dat is allemaal mooi. Maar we zijn hier geen promotie-blog aan het schrijven voor cellenbeton.

Verwerken
Qua verwerking worden deze producten verlijmd met een speciale cellenbetonlijm. Leuke anekdote in deze is dat we een deel van ons bestaan danken aan dit product. In 1960, vier jaar na de oprichting, waren we namelijk één van de allereersten die een lijm hadden ontwikkeld voor dit materiaal en dat was in die tijd een revolutie. Dit is als directe link terug te vinden in de naamgeving van het product: GK60.

Waar lijmen nu de normaalste zaak van de wereld is, was het toen een ware noviteit. GK60 omnifix is nog altijd een veel verwerkte lijm uit het Omnicol-aanbod van constructieve lijmen. Er is een variant voor panelen en ook wordt er een onderscheid gemaakt tussen zomer- en winterlijm. Dit garandeert een constante verwerking onder alle omstandigheden. Natuurlijk is de lijm voorzien van alle certificaten en een KOMO-attest. Qua verwerking is er rekening gehouden met het feit dat de lijm zich makkelijk laat verwerken met lijmbak en-schep. Door deze hulpmiddelen in te zetten, werk je netter en sneller en wordt de lijm overal in de juiste laagdikte aangebracht. Het zogenaamde vol-en-zat aanbrengen is van belang voor de geluiddichtheid, brandwerendheid en vermindert de kans op scheurvorming achteraf. Let op dat je altijd start vanaf een goed waterpas gestelde laag, hiervoor is NIVO omnifix als kimmortel beschikbaar. De witte kleur maakt dat de lijmlaag minimaal opvalt, iets wat een afwerking met een dunne laag stucmortel ten goede komt. Cellenbeton is een product dat binnen en buiten kan worden toegepast.

Én afwerken
Naast lijmen van deze handzame blokken of elementen, is het ook een uitermate geschikte ondergrond om te betegelen. En door zijn vochtongevoeligheid ideaal om in de ‘natte cellen’ toe te passen. Dan zijn we weer terug bij de eerder aangehaalde bad-ombouw en douchewandjes. Door het lichte gewicht en de makkelijke verwerking wordt cellenbeton veel toegepast in zowel nieuwbouw als renovatie. En de vlakheid zorgt ervoor dat met een dunne lijmlaag het mooiste betegelde resultaat kan worden behaald. Door de zuiging van het materiaal moet wel altijd goed worden voorgestreken voordat je gaat lijmen.

Kies je voor gebruik van cellenbeton, dan helpt de Omnicol-adviseur je graag verder met zowel advies over de verlijming als voor de afwerking.
Oplossingsgericht, samen de klus klaren. Daar maken we ons hard voor.

© OMNICOL – februari 2021

februari 18th, 2021 door