header

LAGE TEMPERATUREN

omnicol-blog-winterweer

KOUDEGOLF IN HET LAND!

We zitten momenteel in een flinke winterprik. Meer zelfs, er is sprake van een koudegolf, waarbij het enkele dagen ook overdag blijft vriezen. Graag geven wij enkele tips en tricks om onze producten te verwerken bij deze lage temperaturen:

 • • Respecteer bij aanmaak de juiste waterverhouding en mengtijden. Zorg ervoor dat eerst het water in de kuip zit en voeg vervolgens het poeder eraan toe. Meng alles met een mixer tot een homogene, klontvrije massa. De verkregen substantie moet minstens een drietal minuten rusten om vervolgens nogmaals door te roeren voordat de verwerking start.
  Gebruik water met een normale temperatuur. Als je warm water gaat gebruiken versnelt dit een aantal processen en is de tijd dat het product verwerkbaar is korter!
 • • Werk binnen, dat is zowel voor jezelf als voor het materiaal het prettigst.
 • • Gebruik altijd een impregnering. Dit zorgt ervoor dat de aanhechting aan de ondergrond overal hetzelfde zal zijn. Op een koude ondergrond zal je merken dat het drogen van de laag langzamer gaat. Respecteer dit en forceer het niet. 
Lijm na aanmaken van de lijm de ondergrond in en voorzie deze van een juiste kamvertanding. Let op dat ingelijmde delen niet te lang openstaan. Hierdoor kan een ongewenste, eerste vlies op de lijmlaag ontstaan. Bij koud weer kan de open tijd wat langer zijn, maar laat je niet verleiden om te grote vlakken alvast van lijm te voorzien. Houd hier per situatie rekening mee en pas daartoe het werk- dan wel lijmoppervlak aan. Vermijd bij alle producten tijdens de verwerking en afbinding vocht, tocht en directe blootstelling aan vorst.
  Zorg er ook voor dat voor aanvang zowel ondergrond als het te verlijmen materiaal niet bevroren is of een temperatuur beneden de 0 graden heeft.
 • • Bij het voegen van tegels dienen er maatregelen getroffen te worden tijdens het drogingsproces. Zorg er wederom voor dat de ruimte vorstvrij blijft en bescherm desnoods het werk. Gebruik van warmtekanonnen of andere warme luchtstromen om eventuele droging te versnellen wordt stellig afgeraden. Zorg altijd voor een goede ventilatie en eventueel voor een luchtontvochtiger.
 • • Besef dat bij gebruik van egaliseermortels de ondergrondtemperatuur en de zuiging van de ondergrond sterk van invloed kunnen zijn op het drogingsproces. Wij adviseren de ondergrond in de wintertijd ruim van tevoren voor te behandelen met een voor de ondergrond geschikt voorstrijkmiddel. Let op dat de ruimte tijdens de droging hiervan niet wordt belopen!
 • • Bij het verlijmen van gevelstenen is het van belang dat zowel de stenen als de lijm overdekt en vorstvrij zijn opgeslagen op de bouwplaats. De lijm zal langzamer afbinden en mag ook na verwerking niet bevriezen. Indien er de eerste uren van de afbinding vorst optreedt, is de kans op uitbloeiing van de mortel zeer reëel. Deze is dan moeilijk tot niet te verwijderen. Dek vers lijmwerk dan ook goed af om het te beschermen tegen zowel regen als lage temperaturen, dit zorgt voor een mooi resultaat.
 • • Onder de 0°C dient er goed naar de omstandigheden gekeken te worden en adviseren wij de werkzaamheden alleen dan uit te voeren als aan de bovengenoemde voorwaarden kan worden voldaan. Als één element roet in het eten zou gooien, heeft dit zijn invloed op het gehele proces. Het is dus altijd en-en en niet of-of.

Met de juiste voorbereiding kan je dus mogelijks doorwerken. Doe wel een dikke jas aan!

Bij twijfel kan je altijd natuurlijk een beroep doen op onze adviseurs.

 

© OMNICOL

februari 21st, 2018 door