header

Problemen in badkamers? Voorkomen is beter dan genezen!

In de loop van de levensduur van uw je badkamer kunnen de nodige problemen ontstaan. Door op een doordachte manier te werk te gaan en de juiste materialen te selecteren, kunnen een hoop van deze zaken vermeden worden. Water weet zelfs de allerkleinste openingen te vinden en is in deze dus onze gezamenlijke vijand. Die houden we graag in toom. We benoemen een aantal zaken die we in de praktijk (helaas) vaak tegenkomen.

Lekkage van het leidingwerk
Een badkamer die wordt vernieuwd is meestal zo’n 20 jaar of ouder. Soms wordt er gekozen om alleen de hoognodige aanpassing van het leidingwerk te doen. In zo’n geval blijven er in de wanden of vloer dus leidingen achter met minimaal de leeftijd van de badkamer. Het mag duidelijk zijn dat hoe ouder een leiding of een koppeling is, hoe groter de kans op het ontstaan van een lekkage wordt. Wij opteren daarom om meteen alle leidingen compleet te vervangen vanaf het punt waar zij de badkamer binnenkomen. Zo kunt je er een stuk zekerder van zijn dat het leidingwerk gedurende de levensduur van de nieuwe badkamer niet gaat lekken.

Lekkage van de doucheput of goot
Soms komt het voor dat na verloop van tijd een lekkage zichtbaar wordt in de ruimte onder de badkamer. De oorzaak hiervan is meestal de doucheput of douchegoot die bij de aanleg van de badkamer onvoldoende waterdicht en stabiel geplaatst is.
Tegenwoordig zijn inloopdouches met ingewerkte douchegoten populair. Juist de plaatsing daarvan verdient extra aandacht om niet opnieuw met problemen geconfronteerd te worden. Zorg ervoor dat de ondervloer goed verdicht is en strak aansluit onder de doucheput of douchegoot zodat deze volledige draagkracht heeft op de onderliggende constructie. En de aansluiting tussen goot en tegelwerk moet goed uitgewerkt worden met materiaal dat een blijvende waterkering garandeert. Hiervoor bestaan verschillende slabbes en matten die de klus perfect kunnen klaren.

Lekkage van het tegelwerk
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is tegelwerk nooit 100% waterdicht gedurende de levensduur van een badkamer. Door de wisseling van warm en koud water zal onder invloed van uitzetten en krimpen van de ondergrond en de tegels zelf het voegwerk na verloop van tijd krimpscheuren kunnen gaan vertonen. In het begin zijn deze krimpscheuren met het blote oog niet te zien. Maar als ze er tóch (onzichtbaar) zijn, kan tijdens het douchen water achter de tegels komen. En daar kan het, door de glazuurlaag van het tegelwerk, maar moeilijk weer weg. Na verloop van tijd zal het vocht zich door de wand een weg naar buiten banen en daar bijvoorbeeld het stucwerk met afwerking van de muur drukken.

Om te voorkomen dat er water achter het tegelwerk terecht komt, brengen we vóórdat we gaan tegelen in de natte delen van een badkamer, douchehoek, boven het bad, of in de gehele badkamer een waterdichte laag op de wanden aan. Daarnaast wordt in de inwendige hoeken vaak een extra kimband aangebracht om werking tussen de verschillende oppervlakten op te vangen en eventuele scheuren of grotere openingen te kunnen overbruggen. Ook brengen we de tegellijm in horizontale lijmrillen aan om daarmee te voorkomen dat het water makkelijk naar beneden kan lopen. Dit dan combineren met voegmortels die nagenoeg waterdicht zijn, verkleint het risico aanzienlijk. Per laag zijn zo in ieder geval voldoende maatregelen aangebracht om het vocht het hoofd te kunnen bieden.

Kitten
Een veel voorkomende situatie is het terugzakken of krimpen van de kitvoeg nadat deze is uitgehard. Hierdoor ontstaat een soort van hol gootje waarin water en zeepresten blijven staan. Deze zeepresten tasten op hun beurt de kit aan en vormen een voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. Gebruik dus niet de eerste de beste kit maar eentje die bij voorkeur schimmelwerend en UV-bestendig is. Denk er ook aan dat kitten vakwerk is en dat het zelf doen vaak tegenvalt. Een vakman gebruikt het juiste materiaal en zal vaak de voegen ook voorzien van een primer voordat hij de kit aanbrengt. Kit als afwerking is een belangrijk onderdeel, maar nooit een op zichzelf staande oplossing!

Goed ventileren!
Een tekort aan ventilatie is vaak de oorzaak van schimmels in de badkamer. In iedere woning wordt bij normaal gebruik altijd vocht geproduceerd. Vocht ontstaat al tijdens ademen, koken en slapen. Maar vooral tijdens het douchen of in bad gaan komt er veel vocht in de woning. Dit vocht moet door middel van ventilatie naar buiten worden gebracht. Onderschat dit niet.

Vocht in of bij badkamers is dus wel degelijk een vijand. Een vijand die gelukkig goed te bestrijden is door het nemen van meerdere, elkaar aanvullende oplossingen. Niet voor niets geven wij tot 10 jaar garantie op waterdicht tegelwerk. Dit is het resultaat van jarenlange ervaring en een afgestemd pakket van producten die allemaal één ding gemeen hebben: de strijd tegen water winnen!

© OMNICOL

 

maart 7th, 2017 door