Categorieën
Recente reacties
- Omnicol op De zin en onzin van voorstrijken
- Michel Berendsen op De zin en onzin van voorstrijken
- Omnicol op De zin en onzin van voorstrijken
- WYTSKE MAGRE op De zin en onzin van voorstrijken
- Omnicol op Tegellijm en tijd!
Vroeger, en dan praten we nog niet eens zo heel lang geleden, was er een voorstander van poederlijm, terwijl de ander meer ‘ fan’ was van pastalijm. Even voor de goede orde, we hebben over het verlijmen van tegels. Alhoewel… wist je dat in de DHZ markten ook pastalijmen verkocht worden voor bijvoorbeeld het lijmen van andere materialen? Kern van de zaak: gemak, ontzorgen en snel(ler) kunnen werken.
Tegenwoordig is de harde lijn tussen voor- en tegenstanders van pastalijmen aan het vervagen en groeien deze pastalijmen in populariteit.
Hoe komt dit?
We kunnen stellen dat de producenten niet stil hebben gezeten en dat die op de achtergrond flink door hebben ontwikkeld. Daar waar pastalijmen nog wel eens een beperking hebben in het gebruik zie je dat met nieuwe innovaties dit steeds minder wordt en dus als direct gevolg de inzetbaarheid van deze lijmen veel breder wordt.
Even terug in de tijd
Waarom: om te kunnen schetsen welke evolutie er is gemaakt en om wellicht je oude (voor-)oordelen over het verschil tussen poeder- en pastalijmen nog even aan te halen en in het huidige daglicht te stellen.
Heel zwaarwegend zeiden we altijd: “Een gefundeerde keuze tussen de beide lijmsoorten is niet altijd te maken”. Daar waar gebruiksgemak zwaarder werd gewogen dan prijs is een achterhaalde stelling. Want door ervaring kunnen we rekenen. En als we op een dag meer meters kunnen maken verdienen we meer, toch?
Gebruiksgemak!
Poederlijmen moeten altijd aangemaakt worden en intensief gemengd in de juiste verhouding. Dit geeft stof, lawaai en bovenal kost tijd. Ook aan het einde van de dag met een halfvolle kuip is het jammer, dit is voor de container en kan niet meer worden gebruikt. En als de aanschaf dan al voordeliger was… nou, dan gaat de winst daarmee de afvalhoop op.
Een pastalijm is wat dat betreft een tijdwinner. Hup, de deksel eraf en smeren maar. Einde dag? Deksel op de emmer en morgen weer verder. Geen verlies van materiaal, goed voor het milieu en ook voor de portemonnee.
Dikkere lagen en grotere en zwaardere tegels? De tijd waar pasta’s het vroeger misschien verloren ten opzichte van poederlijmen is verleden tijd. Er is keuze uit diverse smaken die afgestemd zijn op een veel breder scala van toepassingen. De laatste ontwikkeling die we zien is dat de er pastalijmen zijn ontwikkeld voor gebruik op de vloer. Jawel op de vloer. Daar waar dit voorheen uit den boze was omwille van de veel langere droogtijd is dat nu wel mogelijk. Kritische ondergronden zoals bijvoorbeeld anhydriet (altijd lastig in verband met aanwezig restvocht) kunnen nu snel(ler) betegeld worden door een pastalijm te gebruiken. Daarmee wordt er tijd bespaard voor iedereen!
Gips
Een mega groot voordeel van pastalijmen is het probleemloze gebruik op gipshoudende ondergronden. Pasta en gips (op basis van de samenstelling van de lijm) vormen geen enkel probleem!
Flex (ofwel hoe -flex- is mijn lijm)
Tja, daar zijn genoeg theorieën over en evenzoveel meningen. Met toevoeging van speciale vloeistoffen zijn ook poederlijmen zeer flexibel te maken. Maar een pastalijm heeft dit al in zijn DNA en is dus per definitie de betere flexlijm. Anderzijds kun je je het nut afvragen van flexibiliteit als je met tegels en starre ondergronden werkt. Maar daarover schreven we al eens eerder een blog. De ‘flex’ van tegellijmen heeft zin als er spanningen / bewegingen of dergelijke te verwachten zijn vanuit de ondergrond. Jouw tegel geeft geen krimp en zal niet buigen maar barsten. Als er dan een tussenlaag is die een en ander kan opvangen is dat mooi mee genomen, maar verwacht hier geen wonderen van.
Hoezee, vanaf nu alleen nog maar pastalijmen!
Helaas gaat die vlieger niet op. Er zullen nog meer dan genoeg specifieke toepassingen zijn waarbij poederlijmen (99% cementgebonden lijmen) een uitstekende keuze is en zelfs een waar je niet onderuit komt. Bij zeer oneffen ondergronden, zeer korte oplevertermijnen, specifieke tegelsoorten en ondergronden zijn we nog altijd aangewezen op deze poeders. Maar meer en meer zullen er pasta’s komen die de poeder naar de kroon zullen steken en de uitdaging aangaan. Gebruiksgemak en tijdswinst zijn en blijven belangrijk.
Samenvattend
Ja, je kunt er lang en breed over praten. Maar nemen we zoveel mogelijk mee in de overweging als we kunnen, bij het kiezen tussen en pastalijm of een poederlijm, dan zal je in veel gevallen met een pasta uit de voeten kunnen. En weet je dan ook zeker dat de iets duurdere aanschaf zich dubbel en dwars laat terugverdienen. En die poeders hoeven (nog) niet bang te zijn hoor, zij gaan al jaren mee en zullen nooit van het toneel verdwijnen. Maar een inhaalrace is wel ingezet!
Succes met je klus en het maken van de juiste keuze. Twijfels of even een klankbord nodig? Neem dan contact op met onze accountmanagers. Daar zijn ze voor.
© OMNICOL
Goeie morgen,
Is het nog zo dat pastalijmen véél langer tijd nodig hebben om uit te harden? Naar mijn kennis, hebben pastalijmen lucht nodig om te drogen en duurt de uitharding daardoor langer? Dus bij een niet-zuigende ondergrond zijn ze minder van toepassing?
Bedankt voor uw antwoordje,
Gina.
Hallo Gina,
De snelheid van droging van de pastalijm is afhankelijk van de ondergrond, temperatuur en (lucht)vochtigheid. Bij lagere temperaturen, hogere (lucht)vochtigheid en geringe ventilatie zal de droging langer dan 24 uur duren. Wandtegels met een zuigende scherf kunnen perfect met een pastategellijm op een niet-zuigende ondergrond. Bij een niet-zuigende vloertegel heeft pastategellijm dan weer een zuigende ondergrond nodig om het vocht kwijt te kunnen.
Team Omnicol.