Categorieën
Recente reacties
- Omnicol op Gebruik de juiste lijmkam
- Jeroen Schiettekat op Gebruik de juiste lijmkam
- Omnicol op Gebruik de juiste lijmkam
- Jeroen Schiettekat op Gebruik de juiste lijmkam
- Omnicol op De zin en onzin van voorstrijken
Grote kans dat je voor een puddingbroodje of koffiekoek tussen de middag of aan het eind van de dag de winkel van de lokale ambachtelijke of artisanale bakker binnenstapt. Groot gelijk, want na een dag dunmetselen, tegelzetten of stuken (al dan niet in opleiding…) ben je wel aan iets lekkers toe. En daar wordt met liefde voor het vak en specialistische kennis een topproduct geleverd. Nog een voorbeeld waarvan het water je in de mond loopt? Denk maar eens aan ambachtelijke frieten. Dan heb je toch meteen het beeld van grove stukken, met de handgesneden premiumaardappel, goudbruin gebakken met lekkere ambachtelijke Belgische mayonaise?
Kortom, ambachtelijk is een keurmerk dat trots en kwaliteit uitdraagt. Dat heeft niet zozeer te maken met het voedsel of materialen zelf, maar vooral met de zorg die aan het werk wordt besteed. Zoals jij met je metsel-, tegel- of tegelwerk ook een eigen, unieke handtekening hebt. Bij de exclusieve projecten, maar ook bij de seriematige klussen. Steeds opnieuw laat jij zien wat de meerwaarde van een professional is. Daarom: wie een ambacht beheerst, heeft altijd werk. Goed werk. Kijk maar om je heen. Met al die algemene schoolopleidingen kom je veel minder snel aan de bak dan met een gedegen vakopleiding die een mooie jobzekerheid biedt. Of het nu om de zorg, de techniek of de bouw gaat: je bent hard nodig omdat je letterlijk iets kostbaars in je mars hebt.
Maar stop: niemand zegt dat het makkelijk is. Integendeel. Een echte professional vraagt om doorzettingsvermogen. Een bekende uitspraak luidt dat je jezelf pas na 10.000 uur in een vak een specialist mag noemen. Maar dan bén je ook iets. Want goede vaklui, die mogen ook wel wat vragen – zeker nu de markt staat te springen om tegelzetters, metselaars en stukadoors. En goede vaklui, die hebben het voorrecht om met de beste producten te werken – weet je trouwens dat wij speciaal voor opleidingen demovarianten van onze premiumproducten hebben? En goede vaklui, die krijgen de naam en titel die ze verdienen. Vroeger was dat binnen een gilde ‘Gildemeester’. Tegenwoordig heet je bijvoorbeeld in het Duits ‘Fliesen Meister’ (tegelmeester). Er zijn zelfs al plannen om afgestudeerde tegelzetters en stukadoors de titels Skilled, Craftsman en Expert te geven!
Sterker nog, op steeds meer middelbare scholen in Nederland (havo) en in het secundair onderwijs in Vlaanderen (ASO/BSO/TSO) is er naast de theoretische vakken aandacht voor praktijkvakken. Want er zijn heel veel jongeren die graag met én hun hoofd én hun handen werken. Dat dat een topcombinatie is, hadden wij ze natuurlijk allang kunnen vertellen! Evenals dat de bouw ontzettend veel denk- en doe-uitdaging biedt. En je komt letterlijk overal: in allerlei bedrijven en bij mensen thuis. In musea en moskeeën. In nieuwbouwprojecten en renovatieopdrachten. In je eigen land én in het buitenland. Weet je trouwens dat er zelfs metselaars, stukadoors en tegelzetters zijn die net als de beste DJ’s ter wereld allerlei internationale projecten mogen doen? Stel je even voor: aan de slag voor een privézwembad in Moskou of een villa op Ibiza! Echt, het gebeurt!
Als je op dit moment nog niet zo’n ervaren pro bent, maar nog aan het begin van je carrière staat, dan wil je natuurlijk weten hoe je zo snel mogelijk aan de top komt. Het begint met het kiezen van een van de gespecialiseerde opleiders. Het fijne van deze opleidingen is dat je al direct de praktijk ingaat. Logisch, want tegelzetten en stuken is een vaardigheid die je letterlijk in de vinger moet krijgen. Natuurlijk niet meteen die volle 10.000 uur, maar je begint zo snel mogelijk letterlijk meters te maken. Veel scholen en opleidingen organiseren bovendien vakwedstrijden voor talentvolle studenten. Zo word je misschien wel opgemerkt door je toekomstige werkgever. En dat je als vakman goed wordt betaald, geeft je wellicht een extra boost.
Jezelf ontwikkelen tot een echte ambachtelijke metselaar, ambachtelijke tegelzetter of ambachtelijke stukadoor? Het begint met de ambitie om een kei te zijn in je vak. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van de Week van de Loopbaan die in Nederland wordt georganiseerd. In België is een opleiding als vakman in de bouw een knelpuntberoep waardoor je makkelijk en met hulp van de overheid je opleiding kan starten. Op vdab.be vind je hierover alle informatie. En voordat je het weet rijd je als leerling, professional in loondienst of als zelfstandig ondernemer rond in een busje met de tekst: ‘De ambachtelijke vakman’. Wedden dat je dan vast een keertje bij het stoplicht naast het busje van de ambachtelijke bakker staat? 😉
© OMNICOL