Categorieën
Recente reacties
- Omnicol op De zin en onzin van voorstrijken
- Michel Berendsen op De zin en onzin van voorstrijken
- Omnicol op De zin en onzin van voorstrijken
- WYTSKE MAGRE op De zin en onzin van voorstrijken
- Omnicol op Tegellijm en tijd!
In deze blog willen we je meenemen in de ontwikkelingen op het gebied van de pastalijmen voor tegelwerk. Zeker de laatste jaren zijn hier enorme stappen in gezet en zijn de kenmerken van weleer niet meer van toepassing op de nieuwste generatie van deze lijmen. En vanwaar die titel? Natuurlijk om de aandacht te trekken, maar ook om (oude) vooroordelen te ontzenuwen.
Even terug in de tijd
Tot voor een paar jaar had je de keuze tussen poederlijmen en pastalijmen. En dat was dan een bewuste, weloverwogen keuze. Beiden met hun eigen specifieke kenmerken en toepassingen. Pastalijmen waren uitermate geschikt voor vlakke ondergronden, konden op gips toegepast worden en waren enkel voor het aanbrengen van tegels tegen wanden. Daarnaast waren ze een flink stuk duurder dan poederlijmen en had je ook nog eens een andere lijmkam nodig.
Technisch zit er een wezenlijk verschil tussen beide producten dat een deel van het voorgaande verklaart: luchtverhardend tegenover chemische afbinding.
Stukje techniek
We gaan niet te diep de technische/wetenschappelijke kant op, maar een klein beetje inzicht helpt om een en ander te begrijpen. Poederlijmen zijn op een enkele zeer speciale variant na bijna altijd gebaseerd op cement als bindmiddel. De cement komt in aanraking met water en vanaf dan start de afbinding ofwel uitharding. Dit kan ook in afgesloten ruimtes en zelfs onder water plaatsvinden. Daardoor zijn eenmaal aangemaakte poederlijmen na verloop van tijd hard en ook niet meer te gebruiken. Mocht de afbinding hebben plaatsgevonden en de kuip nog halfvol zijn dan is dat jammer.
Pastalijm gebruikt andere bindmiddelen die uitharden door droging en contact met lucht. Echter: als de lucht weggehaald wordt en je ervoor zorgt dat die niet meer bij het product kan, dan stopt het proces. Dus dan kan de deksel gewoon terug op de emmer, en kan je gemakkelijk de volgende dag door met het restant.
Economisch?
Dit is niet nieuw en altijd al een punt van discussie tussen de voor- en tegenstanders geweest. Ja inderdaad, in de aanschaf is een pastalijm duurder. Maar als je verder kijkt dan de aanschaf alleen, kan de bevestiging van ‘goede keus of niet’ al snel omslaan ten gunste van de pastalijm. Even wat aandachtspunten op een rij:
Laatste ontwikkelingen
We zitten met z’n allen niet stil en innovaties komen we op veel terreinen tegen. Ook de wereld van de lijmen doet hierin mee. Pastalijmen zijn zo geëvolueerd dat ze tegenwoordig veel breder inzetbaar zijn. Wat begon met speciale varianten voor grotere en zwaardere tegels, is nu aanbeland in een situatie dat er alleen maar meer keuzes en varianten zijn ontstaan. En dus ook soorten die het mogelijk maken om op de vloer te werken. Want juist die beperking was een flinke horde die ervoor zorgde dat poederlijmen breder werden toegepast.
Samen met de grondstoffen-industrie, kijken we constant naar ontwikkelingen en hoe deze vooral het gebruiksgemak van onze producten kunnen vergroten. Bredere inzetbaarheid en meer gemak voor de gebruiker. En zeker niet ten koste van alles. Het moet wel een haalbare kaart zijn en betaalbaar blijven.
De inzet van nieuwe bindmiddelen hebben ervoor gezorgd dat we echt stappen hebben kunnen zetten met ons gamma pastalijmen.
Nieuwe gebruikers
Groot voordeel van de het grotere toepassingsgebied is dat er dan ook nieuwe gebruikers in beeld komen. Want wat is er handiger als klusjesman of als allround verbouwer dan werken met 1 universeel product voor meerdere werkzaamheden? Met die ene emmer in de bus kan je ineens EN vloertegels op de vloer lijmen, EN wandtegels lijmen op een veelvoud van ondergronden. Is de emmer nog niet leeg: folie terug op de pasta, deksel erop en door naar de volgende opdracht.
Nooit meer poederlijmen?
Echt niet! Daar kunnen we kort en krachtig in zijn. Al zal bovenstaande lofzang over pastalijm wellicht je inzicht iets hebben gewijzigd (en dat is ook ons doel).
Maar er zijn nog altijd situaties waarin de keuze voor een poederlijm de enige juiste is. Ook bij die producten staan de ontwikkelingen niet stil. Waar vroeger tegels en natuursteen nog in de mortel werden geplaatst, is het verlijmen van deze materialen niet meer weg te denken op de tegenwoordige bouw.
We kunnen zomaar voorstellen dat dit vragen oproept die je niet beantwoord ziet in deze blog. Schroom niet om contact op te nemen met je accountmanager, hij zal je graag helpen met het maken van de juiste keuze. Lijm ze!
© OMNICOL