Categorieën
Recente reacties
- Omnicol op De zin en onzin van voorstrijken
- Michel Berendsen op De zin en onzin van voorstrijken
- Omnicol op De zin en onzin van voorstrijken
- WYTSKE MAGRE op De zin en onzin van voorstrijken
- Omnicol op Tegellijm en tijd!
Goed nieuws: ja dat kan! Betegelen over bijvoorbeeld vloerplanken is mogelijk, door mits aan een aantal voorwaarden te wordt voldaan. Bij renovatie van wat oudere woningen komt men nogal eens hout tegen als ondergrond. Wanneer we die willen afwerken met een mooie tegelvloer, hoe gaan we dan daarmee om?
Rechtstreeks betegelen op houten vloeren wordt meestal niet aanbevolen, omdat de beweging en vervorming die hout kan verdragen niet gevolgd wordt door de (starre) tegels. Hout is buigzaam en kan sterk reageren op wijzigende vochtgehaltes, terwijl de tegels niet kunnen meebuigen. Dit kan dan leiden tot ongewenste scheuren en breuken. Tegelen op hout ligt dus niet zo voor de hand en toch is het mogelijk. Rechtstreeks en zonder enige verdere voorbereiding tegels plakken op houten vloeren wordt wél sterk afgeraden.
Voorbereidende werkzaamheden
De algemene regel voor een houten ondergrond is: zo klein mogelijke tegels met een zo breed mogelijke voeg. Dit in contrast met de trend naar steeds grotere tegels. Bewegingen in de ondergrond kunnen in basis alleen in de voegen worden opgevangen. Een technisch uitgangspunt is: de doorbuiging bij volle belasting mag niet meer zijn dan L/500 (waarbij L = de lengte van het bouwdeel). Als we hiervan af willen wijken en toch graag die mooie 60×60 tegel willen leggen zullen we dus maatregelen moeten nemen om de ondergrond te verstevigen.
Verstevigen betekent wel een toename van de vloerdikte. Ga daar niet te licht aan voorbij. De constructie, vaak een houten balklaag, moet het aankunnen (ook toename van gewicht) en je moet ook de deur(en) nog open kunnen krijgen. Vaak gebruikt men een zogenaamde zwaluwstaart-plaat met (lichtgewicht)beton en wordt hierop een dunne cementdekvloer gelegd. Zo elimineer je de doorbuiging en vervallen alle beperkingen die aan een houten ondergrond werden gesteld.
Het is ook mogelijk de tegelvloer te ontkoppelen van de ondergrond. Op het hout wordt dan eerst een ontkoppelingsmat aangebracht met daarover eventueel een laag egaline waarop de tegels gelijmd worden. Hierdoor krijgen zowel de ondergrond als het tegelwerk los van elkaar de mogelijkheid om enigszins uit te zetten en/of te krimpen.
Weer een andere oplossing is het aanbrengen van plaatmateriaal dat geschikt is voor een afwerking met tegels. Cement-vezelplaten kunnen dan een oplossing bieden. Maar let goed op de ‘werking’ van deze platen onder de invloed van vocht, daar zit best verschil in. Een geëxtrudeerde polystyreen-hardschuim plaat is ook een mogelijke oplossing en ideale basis voor tegels.
Hout en vocht
Punt van aandacht is het voorkomen van vochtdoorslag naar de ondergrond. Hout neemt snel vocht op en zal daardoor van vorm veranderen (uitzet en krimp). Dus bij iedere behandeling verdient zowel de hoeveelheid vocht alsook de droging extra aandacht. Het hout moet niet vochtig (kunnen) worden!
Vaak wordt rechtstreeks op het hout en voordat de volgende laag erop komt een vochtwerende barrière in de vorm van een folie of coating aangebracht.
Let er bij de keuze van de tegellijm op dat je kiest voor een flexlijm. Deze lijmen kenmerken zich door een verhoogde hoeveelheid hars waardoor de lijm enigszins flexibel is en dus een geringe vervorming kan weerstaan. Ook is de hechting van dit soort lijmen vele malen beter.
Gezien de vochtgevoeligheid van een houten ondergrond kan men de werkwijze zoals bij ‘waterdicht tegelwerk’ het beste ook hier toepassen. Dan wordt er met iedere aangebrachte laag rekening gehouden met een bepaalde weerstand tegen vocht. Telkens gericht op het voorkomen van vochtdoordringing.
Probeer afwijkende verbanden (anders dan tegelverband) te vermijden. En let op bij de keuze van tegels: een te geringe dikte is het opzoeken van grenzen en vergroting van risico’s. Een dikkere tegel is nu eenmaal steviger wordt daarom eerder aangeraden voor deze toepassing.
Voegen
Ook de afwerking van de voegen verdient extra aandacht. Begin niet te snel met voegen, wacht juist wat langer. Daarmee geef je de tegellijm extra de kans om goed te drogen. De meest flexibele voeg die we kunnen toepassen zijn kit-voegen, maar dat is ondoenbaar, esthetisch niet wenselijk en ook minder duurzaam in het gehele vlak. De aansluitingen bij hoeken en vloer-wandaansluitingen dienen wel degelijk ‘gekit’ te worden. Voor de normale voegen in het vlak dient ook weer een zo flexibel mogelijk materiaal te worden gebruikt. Vaak zijn dit 2- of 3-componentproducten, waarbij het voegmateriaal aangemaakt wordt met een speciale vloeistof. Let op dat deze voegmortel dan ook wat kleveriger is en daardoor moeilijker te reinigen.
Samenvattend kunnen we stellen dat met het in acht nemen van de juiste aandachtspunten het goed mogelijk is om tegels aan te brengen op houten vloeren, ook bij bijvoorbeeld renovatieprojecten.
Succes met de klus!
En mocht je toch nog vragen hebben, aarzel dan niet om de Omnicol-vakman te contacteren. Zoals gewoonlijk staan wij samen voor de klus en gaan we voor het beste resultaat!
© OMNICOL
kan omnicol pl200 rechtsreeks op hout (watervast spaanplaat) aangebracht worden? En het dubbel lijmen zodat je een ontkoppelingsmat niet hoeft te gebruiken
Beste Eveline,
Vanwege de mogelijke werking/vervorming is houten plaatmateriaal minder geschikt als ondergrond voor tegelwerk. Qua hechting is er geen enkel probleem. Indien de ondergrond volledig stabiel is, bijvoorbeeld twee platen kruislings op elkaar en de balkafstand maximaal 40cm is en er geen vervormingen te verwachten zijn. In een vochtige ruimte is het ten strengste af te raden. Ook zou je rekening moeten houden met het tegelformaat en de voegbreedte, hoe kleiner de tegel en hoe breder de voeg des te minder kans er is op scheurvorming.
Met vriendelijke groet,
Team Omnicol.
Balkenlaag, houten vloerdelen. Daarover een vezelplaat en dan de platen waar de vloerverwarming in wordt gevreesd.
Tegels van 0.26 bij 2.00m en 0.7 cm dik. Zowel in woonkamer, keuken als toilet/doucheruimte.
Als ik bovenstaande goed heb begrepen, is dit een vloer die gedoemd is te mislukken??
Beste Liesbeth,
Niet helemaal.
Er zijn vloersystemen die op een stabiele ondergrond / balklaag geschikt zijn voor een afwerking met tegels. Bijvoorbeeld Fermacell heeft voor deze toepassing vloerelementen https://www.fermacell.nl/nl/vloersystemen
In de de handleiding staan voorwaarden van de opbouw alsook (de beperkingen) voor het aanbrengen van vloertegels en de geschikte formaten uitvoerig beschreven.
Uiteraard heeft Omnicol de geschikte producten voor dergelijke vloersystemen.
Als we je verder ergens mee kunnen helpen dan horen wij het uiteraard graag.
Met vriendelijke groet,
Team Omnicol.
Fermacell vloerplaten zijn er in verschillende diktes. Hoe weet ik welke dikte ik nodig heb? Het gaat om tegels van 20 bij 20cm.
Beste,
De dikte van de vloerplaten is afhankelijk van de opbouw van de ondergrond en het gebruik. Hiervoor kunt u de richtlijnen van Fermacell raadplegen.
Met vriendelijke groet,
Team Omnicol.
Beste,
Ik heb een aantal kleine keldervloerluiken waar ik over heen wil tegelen, en heb reeds een ontkoppelingsmat aangeschaft. Het doel is 60×60 tegelen op vier luiken van osb plaat (18mm) versteviged met stalen balken aan de onderzijde. (luikmaat 60x100cm). Nou heb ik op de platen gestaan (ongetegeld) en gemeten dat de maximale doorbuiging van de plaat +/- 5mm bedraagd (in het midden van de plaat). Denkt u dat dit problemen gaat opleveren?
Groet Bertus.
Beste Bertus,
Een eerste eigenschap waarover een ontkoppelingsmat moet beschikken, is uiteraard een zekere ontkoppelende werking. Deze moet ervoor zorgen dat de spanningen, horizontale en verticale bewegingen en trillingen gedeeltelijk
(of helemaal niet) van de dekvloer naar de vloerbetegeling overgedragen worden, waardoor het risico op scheurvorming in en/of loskomen van de betegeling beperkt wordt. Een dunne ontkoppelingsmat kan horizontale bewegingen opvangen. Een dikkere ontkoppelingsmat met reliëfs kan zowel horizontale alsook verticale bewegingen opvangen, deze variant is voor de doorbuiging van de keldervloerluiken aan te bevelen.
Met vriendelijke groet,
Team Omnicol.
In een keuken hebben wij een dubbele laag watervast spaanplaat kruislings geplaatst en beide lagen met een tussenruimte van 10 cm aan de ondervloer geschroefd. Daar gingen plavuizen overheen. Die vloer was heel stabiel.
Nu wilden wij dat ook zo in een badkamer (met badkuip) toepassen. Is dit toepasbaar?
Beste Ingrid,
In een badkamer is hout, bijvoorbeeld watervast multiplex en spaanplaat, als ondergrond voor een rechtstreekse afwerking met tegels niet de beste keuze. Door het vochtgehalte zal het hout gaan ‘werken’ met mogelijk schade aan het tegelwerk tot gevolg. Er van uitgaande dat de stabiliteit van de ondergrond het gewicht van een gevulde badkuip aan kan en er een dubbele laag watervast multiplex als drager is aangebracht adviseren wij om deze te ontkoppelen met een polystyreenplaat. Dit mag een dunne variant zijn van bijvoorbeeld 4mm dikte. De polystyreenplaat wordt gelijmd en tevens met rozetten geschroefd op de watervast multiplex. Dan heb je een geschikte ondergrond voor in de badkamer.
Als je nog vragen hebt dan zien wij het graag.
Met vriendelijke groet,
Team Omnicol.
Hallo,
Is dit de juiste volgorde voor tegelen op een houten vloer in een halletje?
-stuc loper
-Ditra ontkoppelingsmat daarop lijmen
-dezelfde flexibele tegellijm gebruiken voor tegel(tjes) 20×20
-voegen met flexibel voegsel.
En zo ja, welke lijmen zou u aanraden?
Alvast bedankt!
Mvg Suzanne
Beste Suzanne,
Er van uitgaande dat de houten vloer stabiel is en geen doorbuiging heeft kun je als volgt te werk gaan;
-de houten vloer stofvrij maken
-voorstrijken met TP omnibind en laten drogen zodat deze niet meer plakkerig is
-Ditra ontkoppelingsmat volgens de voorschriften van SchlÜter op de houten vloer lijmen met PL85 omnicem
-tegels verlijmen met PL85 omnicem
-voegen met 142 omnifill
Succes met de klus!
Met vriendelijke groet,
Team Omnicol.
Beste team Omnicol,
Graag zou ik van jullie advies willen over het volgende:
Wij hebben een woning van 1956 met een houten draagvloer, volgens de bouwkundige keuring is er geen sprake van houtrot en is het hout goed maar neemt de kwaliteit vanwege ouderdom wel af van het hout…
Wij zouden heel graag in heel de woning (2verdiepingen) een vloer van kleine (rotsachtige) steentjes willen, wordt ook wel Mozaik marmer of natuursteen tegels genoemd (de stukjes steen zijn bevestigd aan een soort gaas).
Zou dit op een houten draagvloer/ondervloer kunnen?
En zo ja:
– welke stappen zouden jullie adviseren?
– je hebt 30×30 cm uitvoeringen of 150 cm l x 0.34b, maakt dit verder uit welke gekozen wordt?
– Ik las dat Airbase een lichtgewicht dekvloer is, zou dit een goede optie kunnen zijn?
Alvast bedankt!
M.v.g.
Jessica
Beste Jessica,
Allereerst bedankt voor je aanvraag voor een advies. Er zijn meerdere mogelijkheden voor de opbouw van dergelijke houten draagvloeren. Zou je een e-mail met de regio willen sturen naar productmanagement@omnicol.eu dan neemt een van onze collega’s contact met je op.
Nogmaals onze dank.
Met vriendelijke groet,
Team Omnicol.
Hallo ?. Wij zouden graag vloeren op onze osb dekvloer aangezien wij. Een houtskelet hebben en niet kunnen ontkoppelen voor het niveau verschil welke lijm raden jullie aan ? Mvg michael
Beste Michael,
SC omnimat ontkoppelingsmat heeft een dikte van maar 0,87 mm en is eigenlijk een must op osb. De osb voorbehandelen met TP omnibind, ontkoppelingsmat én tegels kun je het beste verlijmen met de meest flexibele lijm PL200 omnicem.
Met vriendelijke groet,
Team Omnicol.
Hallo,
Om te ontkoppelen verlijm ik een geëxtrudeerd polystyreen plaat.(4 mm)
Nu wil ik daarop tegels met in de lijmlaag een vloerverwarmingsmat. Kan dat?
Mvg Ronald
Beste Ronald,
Een vloerverwarmingsmat met elektrische kabel kan normaal met een tegellijm op de ondergrond worden gelijmd. Afhankelijk van de gewenste werkwijze kunnen de tegels in één bewerking worden aangebracht. Is dit te omslachtig dan kun je met een tegellijm de mat tot aan de bovenkant van de elektrische leidingen vlak smeren. Na uitharding van de lijmlaag kunnen de tegels worden gelijmd.
Enkele tips voor het op de vloer lijmen van een geëxtrudeerd polystyreen plaat:
Op vlakke vloeren kunnen de bouwplaten tegen elkaar worden gelegd in een verspringend patroon. Zorg dat er geen holtes zijn onder de plaat.
O-BOARD Bouw- en Tegelplaat kan mechanisch verankerd worden, al dan niet gecombineerd met flexibele poedertegellijm. Gebruik afhankelijk van de ondergrond de correcte schroefplug met O-BOARD Roset. We raden aan om 5 á 6 verankeringen per m² te voorzien. Voor een optimale verankering dienen de passende schroefpluggen minimum 35 mm diep in de dragende ondergrond te zitten.
Met vriendelijke groet,
Team Omnicol.
Hallo,
Voor een buitenkeuken wil ik graag het aanrechtblad betegelen. Op wat voor soort materiaal kan ik het beste gaan tegelen? Wat kan ik dus het beste als ondergrond gebruiken? Ik dacht in eerste instantie aan houten plaatmateriaal. Maar het bovenstaande lezende, begin ik daar aan te twijfelen.
Ik hoor graag uw tip(s).
Groeten,
Joanne
Beste Joanne,
Er zijn wel mogelijkheden, afhankelijk van de grootte van de tafel, afmeting en type tegels en of de tafel onder een afdak of altijd in weer en wind staat. Heb je daar al een keuze in gemaakt?
Met vriendelijke groet,
Team Omnicol.
Hallo,
Ik heb in uw blog inmiddels veel gelezen over het tegelen op een houten constructievloer. Toch heb ik nog even uw advies nodig. Ik wil op een houten constructievloer vloerverwarming ( hoofdverwarming ) en tegels aanbrengen. Hoe kan ik het beste de opbouw verzorgen. Ivm het plaatsen van zonnepanelen gaat mijn voorkeur uit naar elektrische vloerverwarming. Is dit mogelijk ?
Groet, Johan
Beste Johan,
In uw zijn elektrische vloerverwarming matten en kabels de oplossing. Elektrische verwarmingsfolie is met name geschikt als laminaatverwarming of als vloerverwarming onder parket of houten vloer, maar is ongeschikt om onder tegels te leggen.
Nog enkele tips m.b.t. het aanbrengen van vloertegels op houten vloeren:
Bij houten vloeren mag de doorbuiging bij volle belasting niet meer zijn dan L/500 (waarbij L = de lengte van het bouwdeel).
Houten plaatmateriaal moet op de vloer ten minste 25 mm dik zijn.
Bij het kiezen van een keramische tegel zijn de afmetingen en de verhouding dikte tegenover lengte van belang. De maximum afmeting is 1200 cm² en de aan te bevelen verhouding is 1:20. Grotere tegels met een geringere dikte op een verende ondergrond geven meer kans op breuk. Het is aan te bevelen grotere vloertegels te ontkoppelen van de houten ondergrond.
Vanwege de sterkte is natuursteen op hout(vloeren) minder geschikt.
Met vriendelijke groet,
Team Omnicol.
Beste Omnicol,
Wij willen op de houten vloerdelen een tegelvloer plaatsen. Het gaat hier om granito terrazzo tegels van 40x40cm met een dikte van 10 mm. Welke materialen kunnen wij het beste gebruiken en zo de kans op scheuren zo klein mogelijk houden? Alvast bedankt.
Met vriendelijke groeten,
Bart
Met vriendelijke
Beste Bart,
Granito en natuursteen zijn op houten ondergronden inderdaad erg gevoelig voor scheurvorming. Rechtstreeks verlijmen op houten vloerdelen raden we dan ook ten zeerste af. Indien mogelijk zou je de houten vloerdelen kunnen verwijderen en vervangen door plaatmateriaal. Een OSB plaat met daarop een polystyreenplaat of een gips- of cementgebonden vloerplaat als ondergrond zijn bij een stabiele opbouw geschikter als ondergrond. Als de houten vloerdelen voldoende vlak zijn dan zou je er een polystyreenplaat of een gips- of cementgebonden vloerplaat op aan kunnen brengen. Hiervoor kunnen de richtlijnen van de betreffende fabrikant geraadpleegd worden.
Met vriendelijke groet,
Team Omnicol.
Hi team Omnicol,
Ik ben van plan om een eigen tuintafel te maken met tegelwerk op het blad. Ik heb eerder een houten tafel betegeld maar door de werking van het hout als gevolg van weersinvloeden ging de tafel en het tegelwerk al na een jaar kapot. (de tegels zelf bleven heel!)
Mijn plan is ongeveer als volgt:
– dubbelgebakken tegels gebruiken
– iets van een multiplex plaat als ondergrond
– metalen onderstel
– flexibele tegellijm
– flexibele voegmateriaal
– strip aan de zijkant als afwerking
Nu lees ik hier ook over het ontkoppelen van het tegelwerk.
Ik heb de volgende vragen om te voorkomen dat ik weer de mist in ga. Wat zouden jullie aanraden als blad/plaat om op te tegelen? Welk ontkoppelingsmateriaal zouden jullie aanraden? Waarmee zou ik dit kunnen vastmaken aan het onderblad? Zou er nog iets met de onderkant van het blad moeten? Nog andere tips?
De tafel staat continue in de buitenlucht maar ik ben wel van plan om dit in de herfst/winter af te dekken met een hoes.
Alvast ontzettend bedankt voor de reactie.
Vriendelijke groet,
Peter
Beste Peter,
Leuk projectje heb je in het verschiet. Toevallig hebben we in ons laatste BLOG “Tegelkunst” als onderwerp, daar zou deze ook tussenpassen.
Om je in deze een goed advies te geven is het misschien handiger als 1 van onze accountmanagers even contact met je opneemt.
We zetten je vraag intern even door.
Met vriendelijke groet,
Team Omnicol
Hallo Team Omnicol,
Ik ben bezig met het bouwen van een keuken, waarbij ik het blad (40mm multiplex) wil betegelen met kleine tegeltjes op matjes (48x48mm tegels en 2mm voeg).
Deze tegels zouden ook verticaal geplaatst moeten worden om het gehele eiland compleet te maken.
Mijn vraag is hoe ik zo dun mogelijk een goed waterdicht bed creëer voor de tegels. Dit zou, om de voeg overal even dik te houden, dus +-2mm moeten zijn.
– Heel dun ontkoppelen (hoe?) of bestaat er ook een goede coating?
– wat is een geschikte twee componenten voeg?
Alvast bedankt voor het advies!
Mvg
Ruud
Hallo beste Ruud,
Multiplex van 40 mm dik is een zeer stabiele ondergrond en zal zeker geschikt zijn voor een afwerking met kleine tegeltjes. PROF 123 omnifill is een 3-componenten epoxy voegsysteem dat tevens als tegellijm gebruikt kan worden. Voor de waterdichting breng je als lijm PROF 123 aan met een getande lijmkam van 4x4mm. Vervolgens strijk je met de vlakke kant van de lijmkam de lijmrillen glad, zodanig dat er een 100% contactoppervlak van ca. 2 mm lijmlaagdikte ontstaat. Hierin druk je de matjes en klop je deze aan met bijvoorbeeld een platte, zacht rubberen voegspaan. Het voegen is reeds mogelijk van zodra de tegeltjes niet meer te verschuiven zijn.
Succes met de klus!
Team Omnicol.
Super, bedankt voor dit advies!
Voor de zekerheid; moet ik de multiplex ondergrond nog voorstrijken met een bepaald product, of kan de PROF123 lijm hier gelijk op?
Om een te snelle zuiging tegen te gaan is een heel dun laagje voorstrijk altijd goed.
Beste,
Nog een aanvullende vraag (als het mag). Ik zit net te kijken voor de PROF123, maar dat product is vrij kostbaar om ook als tegellijm te gebruiken. Ik heb tegellijm nodig voor 11m2 en met de 4×4 kam dikte van 2mm kom ik dan op zo’n 13 verpakkingen. Is er qua tegellijm nog iets wat in wat groter volume / goedkoper beschikbaar is? Hoeft natuurlijk ook niet in eindkleur als het daarna nog gevoegd wordt met de PROF123.
Alvast bedankt
Dag Ruud,
Alle vragen zijn uiteraard welkom!
PL200 omnicem is een S2 lijm (zeer flexibele poedertegellijm) en is een goed alternatief. Als je een waterdichte laag wilt aanbrengen dan kun je als volgt te werk gaan;
– Voorstrijken met TP omnibind.
– Na droging als waterdichting COAT omnibind op de volledige ondergrond.
– Na droging de tegeltjes lijmen met PL200 omnicem.
– Voegen met PROF 123 omnifill.
Team omnicol
Beste,
Ik zou graag een tegelvloer willen leggen bij ons in de wagen. De wagen heeft een houten vloer en is net een half jaar geleden op deze plaats gezet. Volgens mijn man kunnen e geen tegels gelegd worden omdat de tegels dan gaan breken. Is er een mogelijkheid toch tegels te kunnen plaatsten?
Beste Chanella,
Uw man heeft gelijk dat tegels kunnen gaan scheuren op een houten vloer. Er zijn wel mogelijkheden als de houten vloer voldoende stevig is en, na verloop van tijd of door extra gewicht van kasten bijvoorbeeld niet doorbuigt. De beste oplossing is om een polystyreenplaat op de houten vloer te verlijmen én met rondellen te verankeren. Hoe kleiner het tegelformaat en hoe breder de voeg, hoe kleiner dat het risico is op scheuren in te tegel. Een maximaal tegelformaat van 33 x 33 cm is aan te bevelen. De tegelvoegen met een flexibele kitvoeg is een optie. Een cementgebonden voegmiddel met een morteltoeslag voor verhoging van fysische en mechanische eigenschappen of een epoxy-gebonden voegmiddel is ook mogelijk.
Als er nog vragen zijn dan kunt je een mail sturen naar productmanagement@omnicol.eu Dan helpen we je daar graag verder.
Met vriendelijke groet,
Team Omnicol.
Beste,
Voor een vakantiehuis in Hongarije wil ik graag plavuizen leggen. Er is een houten vloer in de huiskamer en een tegelvloer in de keuken.
Beide vloeren zijn zeer ongelijkmatig. Zeg maar kleine heuveltjes. Ik weet niet wat er onder het hout en de plavuizen ligt.
Het lijkt me moeilijk om hier een rechte tegelvloer op te maken. Ik zat te denken aan zwaluwstaart platen met licht beton. Is dit een geschikte methode of is er een betere optie? Het huis is van leem.
Bedankt
Met vriendelijke groet
Roland
Beste Roland,
De ondersteuningsconstructie (balklaag, muren, fundering) moet voldoende sterkte hebben om de vloer te voorzien van zwaluwstaart platen met een cementdekvloer te dragen (Het is niet mogelijk om in de mortel direct een
keramische of natuursteen vloerafwerking aan te brengen.) Een gietdekvloermortel (≥ C20-F4). Een zandcement vloermortel (≥ C20-F4) kan op de zwaluwstaart platen worden toegepast in ruimtes voor wonen en huishoudelijk gebruik.
Vloerdikte ≥ 50 mm. H.o.h. balken max. 800 mm. Een betere optie is er eigenlijk niet.
Voor een verwerkingsadvies (als voorbeeld) raadpleeg https://reppel.nl/app/uploads/2022/01/LEWIS-Zwaluwstaartplaten-verwerkingsadviezen.pdf
Met vriendelijke groet,
Team Omnicol
Dag Omnicol,
We willen onze hal betegelen met 40×40 tegels van 15mm dik (granito). De hal heeft houten vloerdelen en er zit een kelder onder. We hebben de overspanning tussen de draagbalken al teruggebracht naar 25 cm (nieuwe balken tussengezet). De vloer is hierdoor stevig geworden en veert niet tot nauwelijks door.
Nu willen we dit dus gaan betegelen. Ten op zichte van onze woonkamervloer hebben we een hoogteverschil van 33mm. De tegels zijn 15mm. We hebben dus zo’n 18mm om een multiplex, ontkoppelingsmatten en lijm etc te gebruiken.
Hoe kunnen we dit het beste aanpakken? Hebben jullie adviezen in het gebruiken van materialen zodat we niet met een hoogteverschil komen te zitten?
Beste Simon,
In dit geval is een polystyreen tegelplaat de ideale oplossing. Deze zijn in allerlei diktes verkrijgbaar om de juiste hoogte te verkrijgen. De houten vloerdelen indien nodig schuren en voorstrijken. Polystyreenplaat kan met een geschikte poedertegellijm op de houten vloerdelen gelijmd worden en met behulp van rozetten extra worden verankert. Een ontkoppelingsmat is dan niet nodig.
Hoop dat dit voor u een goede oplossing is.
Met vriendelijke groet,
Team Omnicol
Dag Team Omnicol,
Welke poedertegellijm kunnen we het beste gebruiken voor het verlijmen van de polystyreenplaat? Moeten we nog rekening houden met een speciale voorstrijk?
Hallo Simon,
TP omnibind als voorstrijk.
PL85 omnicem poedertegellijmen is geschikt voor de verlijming van de polystyreenplaat én de tegels.
Met vriendelijke groet,
Team Omnicol
Dag Omnicol,
Bedankt voor je antwoord. Hoe dik moet de polystyreenplaat ongeveer zijn? Zit daar een minima aan? Moet de polystyreenplaat ook met voorstrijk behandeld worden voor het tegelen?
Hoe dik moet de lijmlaag onder de polystyreenplaat worden?
gr Simon
Dag Simon,
De dikte is idd afhankelijk van de stevigheid van de ondervloer. Vanaf 4 mm is aan te raden. De dikte van de lijmlaag onder de polystyreenplaat is afhankelijk van de vlakheid van de ondervloer. Een lijmkam van 10 mm op een vlakke ondergrond is gebruikelijk. Op vlakke vloeren kunnen de bouwplaten tegen elkaar worden gelegd in een verspringend patroon. Zorg dat er geen holtes zijn onder de plaat. Alle naden tussen de tegelplaat, dienen voorzien te worden van een wapeningsband. Plaats eerst de wapeningsband, en ga nadien over de wapeningsband en alle boorgaten met poedertegellijm. Een primer is niet noodzakelijk als u gaat betegelen.
Met vriendelijke groet,
Team Omnicol
Goedemiddag,
Ik ben een toiletruimte aan het tegelen op een houten vloer. Bovenop de houten vloer heb ik ViDiboard platen aangebracht om goede hechting van de tegels en een stabielere ondergrond te garanderen. Echter zit er nog steeds best wel wat werking in de vloer waardoor de voegen scheuren/loskomen. Ik zoek dus een extreem flexibele voeg die ik kan aanbrengen in de 2,5mm voegen die niet snel scheurt en goed hecht. Hebben jullie tips/materialen die ik hiervoor kan gebruiken?
Beste Bart,
Als de beweging ontstaat doordat er beweging in de gehele opbouw zit, dan zou de epoxygebonden voeg PROF123 omnifill een optie kunnen zijn. Als de beweging komt doordat de VIDIboard niet (meer) vastgelijmd zit op de houten ondergrond, dan is een geschikte flexibele kitvoeg de beste optie.
Met vriendelijke groet,
Team Omnicol.
Beste Omnicol!
Al heel veel info hierboven maar ik stel toch de vraag omdat het bij mij over kleine tegels gaat.
Ik zou willen tegelen op een houten vloer, opbouw houten balken met osb 18mm. De tegels die erop zouden komen zijn maar 10x10cm. Is dan een dunne ontkoppelingsmat voldoende of zelfs niet nodig? Bedankt!
Beste Karolien,
Om een goed en duurzaam advies te kunnen geven, is meer informatie nodig. Onze technisch adviseur neemt daarom rechtstreeks contact met je op.
Met vriendelijke groet,
Team Omnicol.
beste Omnicol ik moet een badkamer gaan tegelen welke voor mij klaar staat in de volgende configuratie. houtskeletbouw stijve vloer met balken hart op hart 40 cm en afgedekt met underlayment 18mm. daarop in een Fermacellgeschroefd van 1 cm dikte (niet de H2O versie) op de wanden zitten groene gipsplaten. ivm vorige lekkages is een absolute waterdichte douche een vereiste dus graag een membraan er op. welke werkwijze en materialen adviseren jullie?
Groet. Ron
Beste Ron,
Op onze nieuwe website staan voor tegeltechniek diverse fabrikant-specifieke adviezen en is een adviesmodule beschikbaar https://www.omnicol.eu/Diensten-Tools/Tools/Adviesmodule-tegeltechniek/
Mochten er nog vragen zijn dan kun je contact opnemen met kantoor, een van onze technische specialisten zal je dan verder helpen.
Met vriendelijke groet,
Team Omnicol
Hoi,
Ik heb een ophangwc geplaatst met een multiplex plaat van 18mm dik. De plaat werd extra verstevigd en vastgezet.
Welke primer en tegellijm kan in het beste gebruiken. De wand wordt bekleed met 2 keramische tegels van 60 hoog x 100 breed en 1,2cm dik waardoor ik in de wand 1 horizontale voeg heb. Ik wou deze voeg en de randen rondom na droging achteraf kitten met een antraciet kleurige kit.
Groetjes
Hallo Didier,
Goed dat de multiplex plaat extra verstevigd is!
Onderstaand de (link naar) de producten die je het best gebruikt.
Primer TP omnibind: https://www.omnicol.eu/nl-be/TP-omnibind/4eb490fa-b5d3-4621-94d6-eb447a2ac0bb
Tegellijm PL200 omnicem: https://www.omnicol.eu/nl-be/PL200-omnicem/914ce379-8e6b-45e1-a6d8-6dc06892b214
Kitten SILICONE omnikit: https://www.omnicol.eu/nl-be/SILICONE-omnikit/c30b582d-a4ac-443a-a989-d5b4753551b8
De groetjes terug en succes met de klus.
Team Omnicol