header

Vloertegels op de wand? Geen probleem!

Tegels zijn verkrijgbaar in vele soorten, maten, kleuren, dessins en afwerkingen en zijn een praktische oplossing voor de bekleding van wanden en vloeren van eigenlijk elke ruimte in huis. Er zijn tegels voor vloeren en voor gebruik op de wand. Nu is het zo dat vloertegels net zo goed op de wand kunnen worden ingezet als wandtegels. Dat biedt meer mogelijkheden om tot een homogene uitstraling te komen van de betegelde ruimte.

Vloertegels
Een vloertegel heeft normaal gesproken meer te verduren dan een wandtegel. Het gebruik van de vloer is immers zwaarder belast en de eigenschappen van de tegel zijn hierop afgestemd. Volkeramisch of dubbel gebakken zijn termen die men dan tegen komt. Dit in tegenstelling tot een wandtegel die eerder esthetisch en praktisch hoeft te zijn. Vloertegels zijn dus in de regel sterker en slijtvaster dan wandtegels. Daarom kan een wandtegel niet zondermeer op de vloer worden gebruikt, maar kan een vloertegel wél op de wand worden toegepast.

Laat vloer en wand één met elkaar worden
Als vloertegels ook op de wand gezet kunnen worden, zijn er vele toepassingen te bedenken. Door op de vloer en de wand dezelfde tegels te gebruiken, laat je vloer en wand met elkaar versmelten. Door te kiezen voor één of twee wanden met dezelfde tegel als de vloer, kan de diepte of breedte van de ruimte worden benadrukt. Het is ook mogelijk om een eenheid in de ruimte te creëren door voor dezelfde tegels te kiezen, maar in een andere tint of afwijkend formaat. Met gerectificeerde tegels is dan ook nog eens een dunne voeg mogelijk, zodat het een strak geheel kan worden.
Dit is echter allemaal esthetisch en dus afhankelijk van smaak. En je weet: over smaak valt niet te twisten, dus doen wij daarover geen uitspraken. Wij beperken ons daarom tot de technische kant.

Gebruik de juiste lijm
Vloertegels zijn over het algemeen groter, dikker en, zoals gezegd, anders van samenstelling dan wandtegels. Ook zijn ze zwaarder. Dat is een belangrijk gegeven voor zowel de ondergrond als de te gebruiken lijm. Grote, zware vloertegels tegen een lichte wandconstructie plaatsen is vragen om moeilijkheden. Het is van belang om de juiste lijm te kiezen die de zwaardere tegels blijvend goed tegen de muur verankert en die ook de plaatsing (lees verwerking) vlot laat verlopen.

Techniek
Zwaardere tegels met een dichtere structuur stellen eisen aan het standvermogen en initiële kleefkracht van de lijm (niet zakken tijdens het lijmen). Door geringe vochtopname van de tegel kan het vocht uit de lijm langzamer verdampen, waardoor ook de afbinding (droging) aandacht behoeft. Gelukkig is de lijmtechniek tegenwoordig zo ver dat met deze omstandigheden perfect rekening kan worden gehouden. Er zijn dus lijmen verkrijgbaar die deze kenmerken in zich verenigen. Een pastalijm kan prima ingezet worden. Echter, in combinatie met het geringe zuigend vermogen van de vloertegel zal de droging hierbij langzamer verlopen. Vaak zien we dan ook dat poederlijmen hiervoor worden ingezet, zeker als er in dikkere lagen gewerkt moet worden om oneffenheden op te vangen. De tegellijm moet namelijk in een zodanige laagdikte worden aangebracht, dat ook bij zwaar geprofileerde tegels of een onregelmatige ondergrond voldoende contact ontstaat tussen tegel en tegellijm. Het contactoppervlak (vulgraad) moet een minimaal percentage van het totale tegeloppervlak bedragen. Bij poedertegellijmen geldt een percentage van 80% voor wanden en vloeren als deze binnen worden gebruikt. Indien deze percentages niet bereikt kunnen worden, dan is de “floating buttering”-methode aan te raden. Dit is het dubbel verlijmen, waarbij zowel de ondergrond als de achterzijde van de tegel met lijm wordt ingesmeerd.

Succes met de klus, maak er iets moois van.

© OMNICOL

april 17th, 2018 door